După ce am scris despre problemele de la Dealul Ciuperca, mi-am adus aminte de un așa-zis top al celor mai eficiente orașe din România. În topul făcut prin 2018 de cei care se prezintă drept UrbanizeHub, Oradea ocupa locul 1, fiind prezentat ca un oraș cu „rezultate remarcabile și probabil cea mai bună administrație publică din România.” Oare astăzi, pe ce loc ar fi orașul nostru?

E o întrebare cât se poate de legitimă, pentru că între timp, această prezentare a ajuns o veritabilă legendă urbană. Unii au ajuns chiar să-și dorească să se mute aici doar din ce au văzut la televizor sau pe Facebook despre orașul „minune” de pe Crișul Repede.

În 2020, Oradea a urcat pe locul al şaselea în topul destinaţiilor atractive din România, acesta fiind ”rezultatul investiţiilor europene din ultimii zece ani, dar şi a programelor concepute special pentru oaspeţi”. Cel puțin asta vrea să credem primăria prin ”știrea” plătită la PRO TV. Multă lume vorbește despre oraș în cei mai laudativi termeni, însă prea puțin cunosc fața reală a orașului, fața pe care o descoperi doar dacă trăiești aici zi de zi, nu doar în city-break-uri.

Această legendă despre Oradea este însă ca orice altă legendă. E bazată pe exagerare și pe mistificare. Precum reclama de la Carlsberg, aia cu „probabil, cea mai bună bere din lume”, când toată lumea știe că Heineken este mai bună! Mult mai bună. Întrebați orice băutor de bere, dacă nu mă credeți.

În ceea ce privește ”performanța” administrației publice și indicatorii prin care o măsurăm, la nivelul literaturii de specialitate există o dezbatere fără sfârșit pe acest subiect. Deci, personal, aș fi mai rezervat în a oferi titluri și premii. Și aș fi și mai reținut să dau crezare unor clasamente și topuri alcătuite după criterii absolut subiective.

Se pune însă întrebarea de baraj: who the f…k is UrbanizeHub?

De pe website-ul lor aflăm că „UrbanizeHub este pentru oamenii visători care vor să vină cu idei și să le pună în practică pentru a trăi într-o lume mai bună. Este pentru oameni inteligenți care gândesc într-un mod neconvențional și cred în viitorul dezvoltării urbane durabile și al tehnologiei. Suntem conectați de cunoștințele comune, de pasiunea pentru sustenabilitate și de dorința de a construi un viitor mai bun.” Deci, mult bla-bla și nimic concret, numai bun de servit „impresioniștilor”!

Eu înțeleg pentru cine este: pentru oameni. Mai înțeleg că nu orice fel de oameni. Doar pentru „visători” și „inteligenți”. Mai scrie undeva pe site că este un „agregator de idei, opinii, proiecte și știri despre orașe inteligente şi dezvoltarea urbană durabilă”.

Știe cineva ce o fi ăla agregator de idei, opinii și proiecte? O fi ONG? O fi mass media? Or fi haștagisti sau poate altceva?

Așadar, rămân nelămurit – pentru că nu se spune explicit – ce este de fapt și cine sunt „agregatorii” ăștia care se pun în slujba visătorilor și inteligenților publicând un top al eficienței în administrație. Așa că, tare mă tem, că până la urmă, e tot pentru oameni. Doar că pentru proști și creduli. Cei care preiau pe nemestecate și neverificate tot felul de lozinci iar mai apoi le reproduc în spațiul public cu titlul de certitudini.

Apropo, de topuri si Oradea, poate vă mai aduceți aminte că Oradea a mai fost în urmă cu câțiva ani și „capitala verde” a României, iar într-un alt top, a fost desemnat chiar „cel mai sigur oraș” din țară, am ajuns chiar în topul destinațiilor turistice sau de făcut afaceri. Titluri pompoase cumpărate de la site-uri de imobiliare și/sau organizații dubioase, dar cu pretenții. Și toate titlurile astea s-au fâsâit rând pe rând. În Oradea se taie copacii cu ură și sălbăticie și, tot aici, oamenii au fost bătuți în plin centrul turistic. Unii au ajuns chiar să fie împușcați. Nasol! Nici la combaterea pandemiei, nu excelăm.

În concluzie, probabil, toți acești manageri „performanți” ar trebui să o lase mai încet cu lauda de sine și lozincile găunoase. Ar fi bine să treacă la treabă, pentru că orașul real este cu muuult sub nivelul a ceea ce ni se tot prezintă în realitatea virtuală.

Spre luare aminte, iată o scurtă listă cu „rezultatele remarcabile” ale administrației:

– Oradea are printre cele mai mari taxe și impozite locale din țară

– prețul gigacaloriei este mai mare decât în trecut și asta după ce sute de milioane de euro au fost „investiți” în modernizarea și eficientizarea sistemului de termoficare;

– apropo termie: despre amenzile pentru funcționarea fără autorizație a vechiului cazan pe gaz de la CET + pentru certificatele verzi niciun reprezentant al Primăriei Oradea nu mai are curaj să sufletul o vorbă;

– străzile orașului sunt într-o stare atât de deplorabilă încât îți rupi mașina. La propriu.

– tramvaiele și autobuzele circulă atât de rar (și de prost) încât mai repede ajungi pe jos, dacă ai o treabă urgentă de rezolvat.

– lucrările noi de infrastructură crapă sau o iau la vale, uneori după nici un an de la tăierea panglicii.

Lista ar putea continua. Las un rând liber să adăugați problema voastră ”favorită”.

……………………………………………………………………………………………………………

sursa: printreranduri.net

Articolul precedentUrsula von der Leyen vorbeşte despre discriminarea împotriva femeilor după scandalul „Sofagate”
Articolul următorComisia de Sănătate, condusă de Nelu Tătaru, singura comisie parlamentară care nu s-a reunit în nicio ședință fizică sau online în acest an!