Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut luni o pledoarie pentru egalitatea de gen şi a descris unele dintre dificultăţile cu care s-a confruntat în cariera sa, în cadrul unui discurs în Parlamentul European.

Comentariile sale intervin la trei săptămâni după o întâlnire a liderilor UE cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, cu prilejul căreia s-a produs incidentul supranumit „Sofagate”, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Erdogan i-a găzduit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe Ursula von der Leyen, dar au fost asigurate numai două scaune, iar lidera executivului comunitar a fost nevoită să se aşeze pe o canapea din apropiere.

Von der Leyen a spus că, din cauză că este femeie, ea nu a fost tratată în conformitate cu statutul său de preşedintă a Comisiei Europene.

„M-am simţit rănită şi lăsată singură, ca femeie şi ca europeană. Asta arată cât de departe trebuie să mergem pentru ca femeile să fie tratate egal”, a mărturisit ea.

Ea a spus că s-a simţit privilegiată pentru că a fost capabilă să răspundă acestei situaţii, spre deosebire de milioane de femei care nu pot face acest lucru.

Mii de incidente mult mai grave trec neobservate în fiecare zi, a spus Von der Leyen.

Convenţia de la Istanbul pentru protecţia femeilor este un instrument important pentru a ne asigura că astfel de poveşti nu rămân nespuse, a subliniat ea, adăugând că retragerea Turciei este un „semnal teribil”.

De asemenea, este inacceptabil că unele state UE nu au ratificat încă tratatul, a spus șefa CE, în timp ce altele se gândesc să se retragă.

„Violenţa împotriva femeilor şi copiilor este o infracţiune şi trebuie să o tratăm ca pe o infracţiune”, a mai spus Von der Leyen.

Adresându-se Turciei, ea a spus că respectarea drepturilor femeilor este o precondiţie importantă pentru reluarea dialogului şi extinderea programelor comune.

Continuarea detensionării în Mediterana de Est şi respectarea verdictelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sunt alte condiţii, a precizat Von der Leyen.

„Acestea sunt condiţiile noastre pentru aprofundarea cooperării economice cu Turcia”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene. (sursa)

Articolul precedentCatalogăm știrile drept ”fake news” în funcție de viziunea noastră asupra lumii
Articolul următorOradea reală: Titluri pompoase cumpărate de la site-uri de imobiliare și/sau organizații dubioase