La întâlnirile dintre Iohannis și Zelenski și la vizita premierului român Marcel Ciolacu la Kiev a fost anunțată renunțarea Ucrainei la sintagma de limbă „moldovenească”. Libertatea publică astăzi cum arată cărțile care se pregătesc pentru viitorul an școlar la editura didactică „Svit”, finanțată de guvernul ucrainean. Este vorba de manualele de „Limba moldovenească” și de „Literatura moldovenească și universală”, ambele pentru elevii români de clasa a V-a.

În timp ce la București a fost sărbătorită schimbarea abordării Ucrainei față de divizarea limbii române, la Kiev se lucrează la manualele de limba și literatura „moldovenească” care vor ajunge la elevi în toamna anului 2024. Libertatea a obținut copiile după copertele celor două manuale, datate 2023, și o parte din corespondența dintre autorii manualelor și editură. 

Copertele au ajuns, din greșeală, la președintele unei asociații de români

Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, este cel care a primit cele două coperte pe e-mail. A fost o greșeală a editurii, care dialoga cu un alt Anatol – soțul autoarei celor două manuale și președinte al Asociației Naţional-Culturale a Moldovenilor „Luceafărul” din Ucraina.

Anatol Popescu a trimis ziarului Libertatea copertele obținute, exprimându-și dezamăgirea. „Cu părere de rău, în afară de cele două declarații oficiale de la București și Kiev, nu s-a mai întâmplat nimic. Respectiv, nu a apărut niciun act oficial al Ministerului Educației și Științei din Ucraina, al guvernului sau parlamentului ucrainean”, menționează Anatol Popescu.

Potrivit președintelui Asociației „Basarabia” din regiunea Odesa, în școlile în care mai există clase cu predare în așa-zisa limbă „moldovenească” nu au ajuns până acum niciun fel de instrucțiuni că s-ar fi schimbat ceva. Limba „moldovenească” continuă să existe în sudul Basarabiei. 

Citeşte întreaga ştire: Ciolacu și Zelenski au vorbit ceva, Ucraina se pregătește de altceva: cum arată manualele de limba și literatura „moldovenească” ce vor fi tipărite pentru copiii români din Odesa

Articolul precedentPericolul terorist islamist strică turismul de iarnă: țările Schengen închid granițele
Articolul următorDSVSA: În Bihor nu mai este activ nici un focar de pestă africană la porcii domestici