De pe taraba din piață sau direct de la poarta celui care spune ca e producător? De unde e mai rentabil să-ţi cumperi legumele şi fructele? Şi ce garanţie ai că vânzătorul te îmbie cu marfa din propria grădină şi nu din Turcia sau Grecia?


Citește și: Cum recunoaștem roșiile coapte forțat. Trei indicii care arată că au fost folosiți stimulatori


Piaţa centrală din Craiova e un furnicar. Tarabele-s pline, marfă e pe alese. Căutăm legume de sezon, așa că intrăm în vorbă cu un producător din Dăbuleni. Omul vinde roşiile cu 10 lei, castraveţii cu 6 – trebuie să acopere costurile cu chiria tarabei şi cu transportul. Fermierul spune că niciodată nu ar cumpăra legume sau fructe de la drumul mare. “Nu ştiţi în ce condiţii cumpăraţi. Pe când, la noi vine protecţia consumatorului, ia probe, vin rezultatele”, a declarat Mirel Popa, producător.

Comercianții care își vând fructele şi legumele pe stradă, fără autorizație, riscă amenzi ce pot ajunge la 3.000 de lei

În piaţă, nu prea poţi deosebi producătorul autentic de samsarul care aduce legumele sau fructele importate din engros şi le vinde drept produse româneşti. O bunică ce vinde verdețuri ne dă un pont: producătorii îşi vor afişa mereu la loc vizibil datele de identificare. Cu lista de preţuri în mână, părăsim piaţa şi o luăm spre bazinul legumicol din sudul judeţului. Pe măsură ce ne îndepărtăm de oraş, pe la porţi apar tot mai des tarabe cu de toate.


Citește și: Responsabilii europeni vor să schimbe legislația pentru fructele și legumele cu defecte. Care va fi noutatea


Preţurile nu sunt mai mici decât în piaţă, chiar dacă negustorii de ocazie nu au costuri de transport sau chirie. “Acuma ne iasă puţine, cu o lădiţă, e benzina scumpă şi la o lădiţă de roşii ce să? Plăteşti taxă la masă, mai mănânci şi un covrig”, a declarat o vânzătoare. Femeia crede că e suficient că are certificat de producător. Legea o obligă, însă, nu doar să vândă în locuri autorizate, ci şi să afişeze informaţii despre proveninenţă, data recoltării şi calitatea legumelor. Avem ceva mai mult noroc câţiva kilometri mai departe. Gheorghe Costache şi-a autorizat punctul de vânzare. Vinde legume din propria grădină, dar pepenii sunt din Grecia. I-a luat din engros – ai lui încă nu s-au copt.

“Cartofii 3 lei, castraveţii 4 lei, roşiile 6, 7. Oh, în sfârşit găsim şi noi un producător care le dă mai ieftin decât pe piaţă. Păi le dăm, că noi nu prea avem cumpărători”, a declarat Gheorghe Costache, producător.

Pentru cine nu e convins de marfa sa, omul are cea mai bună soluţie. Un producător care nu are nimic de ascuns îşi va invita clienţii în solar să îşi culeagă singuri legumele. De altfel, acesta este şi cel mai mare avantaj pe care l-am întâlnit astăzi pe teren.  Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului ne recomandă să nu cumpărăm produse alimentare de oriunde. Mărfurile depozitate în soare se degradează rapid şi pot deveni nesigure. Comercianții care își vând fructele şi legumele pe stradă, fără autorizație, riscă amenzi ce pot ajunge la 3.000 de lei. (sursa)

Articolul precedentMare atenție pentru cei care călătoresc la Hurghada! Ce măsuri au fost luate în Egipt după ce încă o persoană a fost ucisă de un rechin. Panică generală printre turiști
Articolul următorDecizia Tribunalului Bucureşti: Euroins România e în faliment. Data până la care mai sunt valabile poliţele emise de societate