Plouă cu vești bune pentru agricultori în urma precipitațiilor abundente din ultima vreme. Seceta s-a atenuat considerabil și chiar a dispărut în unele locuri din țară.

Dacă nu vine căldura brusc, rezervele de apă din sol ar putea ajunge în unele zone pentru tot anul agricol, iar recoltele se anunță foarte bune, chiar dacă nu avem sistem de irigații.

În vestul țării, câmpurile par de aur. Rapița – o cultură distrusă de secetă anii trecuţi – este acum în floare. Agricultorii se așteaptă la o producție bună: de patru tone la hectar.

Agricultor: „Anul acesta rapița arată foarte bine, a necesitat tot mai puține tratamente față de anii trecuți, este o cultură foarte curată.”

De la începutul anului agricol, în zonă au căzut deja 477 de litri de apă pe metru pătrat, cu 50 de l/mp mai mult ca în tot anul agricol precedent.

Alexander Degianski, agricultor: „Media multianuală pe ultimii 60 de ani este 600 de litri pe metrul pătrat, per campanie agricolă, deci stăm foarte foarte bine”

Şi spre est, în județul Buzău, agricultorilor le-a mai venit inima la loc.

Constantin Florea, inginer agronom: „Lucrurile au început să fie mai bune, rezerva de apă din sol s-a completat, nu la procentul optim, dar oricum e bine”

Potrivit Monitorului European al Secetei, doar Dobrogea și o parte din sudul Moldovei nu sunt aprovizionate cu apă la un nivel satisfăcător. Situația este confirmată și de Agenția Națională de Meteorologie, care măsoară rezerva de umiditate din sol, prin 68 de stații din țară.

Ovidiu Machidon, șef serviciul meteorologic Iași: „La cultura de grâu de toamnă prezintă valori satisfăcătoare și apropiate de optim în jumătatea nordică a Moldovei, și există deficit de umiditate în sol, local, în jumătatea sudică a teritoriului”

La culturile de primăvară, rezerva de umiditate este optimă în cea mai mare parte a ţării.

Daniel Alexandru, șef departamentul agro-meteorologie, ANM: „Dacă vorbim de porumb și floarea soarelui, rezerva stă foarte bine în toate regiunile din România, pentru că precipitațiile venite au adus un aport semnificativ.”

Laura Șmuleac, prodecan, cercetare, Facultatea de Agricultură Timișoara: „Față de alte țări, să luăm exemplul Spaniei, stăm foarte bine. Înmagazinarea unui milimetru de apă de precipitații asigură o reducere cu 10 metri cubi de apă de irigație.”

Potrivit ANM, şi următoarele două luni aduc precipitații normale pentru această perioadă.  

Sursa: Pro TV

Articolul precedentUngaria forțează retailerii să reducă prețurile alimentelor
Articolul următorRomânii se apucă de plantat legume și verdețuri, după scumpirile din ultimele luni. “E un pic mai mult de muncă, dar şi economisim”