Netflix va lansa în curând un serial documentar care o prezintă pe Cleopatra ca pe o regină de culoare, de origine africană. Trailerul a stârnit reacția autorităților egiptene care amenință cu blocarea platformei.

Primele secvențe cu regina Cleopatra a VII-lea, prezentată ca fiind de origine africană, au provocat controverse în Egipt. Un avocat a depus o plângere în care susține că serialul documentar „African Queens: Queen Cleopatra”, care va fi lansat în România pe 10 mai, cu titlul „Regina Cleopatra”, încalcă legislația din domeniul audiovizualului și „urmărește ștergerea identității egiptene”, iar un arheolog renumit subliniază că Cleopatra „avea pielea de culoare deschisă, nu neagră”.

Producătoarea a explicat că “moștenirea acesteia este intens dezbătută”, postând pe Twitter mai multe capturi de ecran cu insulte rasiste, iar actrița care o interpretează pe regina egipteană a răspuns pe un ton tăios la criticile egiptenilor: “Dacă nu-ți place, nu te uiți”.

Cleopatra s-a născut în orașul egiptean Alexandria în anul 69 î.Hr. și a devenit ultimul conducător al unei dinastii vorbitoare de limba greacă, fondată de un general al lui Alexandru cel Mare, Ptolemeu. Ea a devenit regină după moartea tatălui său, Ptolemeu al XII-lea, în anul 51 î.Hr. și a păstrat conducerea țării până la moartea ei, în anul 30 î.Hr., după care Egiptul a intrat sub dominația Imperiului Roman.

Identitatea mamei Cleopatrei nu este cunoscută. Istoricii consideră că este posibil ca mama reginei sau una dintre înaintașele acesteia să fi fost o femeie egipteană sau care provenea din altă parte a Africii.

Tudum, site-ul oficial asociat serviciului Netflix, a anunțat încă din februarie că decizia de a-i oferi rolul Cleopatrei actriței britanice de culoare Adele James a fost “o acceptare a dezbaterii de secole asupra rasei conducătoare”, relarează BBC.

Actrița americană Jada Pinkett Smith, producătoare și naratoare a serialului, a spus că persoanele de culoare trebuie să cunoască astfel de povești. “Nu se întâmplă des să vedem sau să auzim povești despre reginele de culoare, iar asta a fost foarte important pentru mine, precum și pentru fiica mea și pentru comunitatea mea, să poată cunoaște aceste povești, fiindcă sunt o mulțime!”, a declarat soția actorului Will Smith.

Lansarea trailerului, săptămâna trecută, a stârnit, însă, critici virulente în Egipt pentru modul în care este portretizată Cleopatra.

Renumitul egiptolog Zahi Hawass, fost ministru pentru Antichități al Egiptului, a declarat pentru ziarul al-Masry al-Youm că serialul promovează o idee greșită. “Este complet fals. Cleopatra era greacă, ceea ce înseamnă că avea pielea deschisă la culoare, nu neagră”, a afirmat acesta, prezicând că singurii conducători egipteni de culoare au fost regii kuși (kușiți) din a 25-a dinastie (747-656 î.Hr.).

“Netflix încearcă să provoace confuzie prin răspândirea unor fapte false și înșelătoare potrivit cărora civilizația egipteană era neagră”, a afirmat Hawass. El a făcut apel la egipteni să ia poziție împotriva Netflix.

Primul care a trecut la acțiune este avocatul Mahmoud al-Semary. Acesta a depus, duminică, o plângere către Parchet, cerându-i să ia “măsurile legale necesare” și să dispună blocarea accesului la serviciul Netflix în Egipt. al-Semary susține că serialul include materiale video și conținut care încalcă legislația audiovizualului din Egipt și a acuzat platforma de streaming că urmărește “distorsionarea și ștergerea identității egiptene”.

În urmă cu trei ani, planurile pentru un film despre Cleopatra, în care aceasta era interpretată de actrița israeliană Gal Gadot, au stârnit o amplă dezbatere pe rețelele de socializare, unii utilizatori considerând că rolul ar fi trebuit acordat unei actrițe de origine arabă sau africană.

Gadot a apărat atunci decizia producătorilor: “Căutam o actriță macedoneană care să se potrivească pentru Cleopatra. N-am găsit-o, iar eu eram foarte pasionată de Cleopatra”, a spus ea. (sursa)

Articolul precedentAmenzile de circulație, plătite cu cardul. Polițiștii nu vor mai completa procesele verbale cu pixul
Articolul următorOamenii de știință avertizează că lumea s-ar putea confrunta cu temperaturi record ȘI în acest an