O descoperire majoră a fost făcută cu ajutorul telescopul spațial James Webb: două dintre cele mai îndepărtate galaxii observate vreodată.

Acestea au fost depistate în timp ce oamenii de știință care folosesc telescopul spațial James Webb studiau un roi galactic numit Pandora, situat la 3,5 miliarde de ani-lumină de Pământ, scrie Science Alert.

Masa galaxiilor din clusterul Pandora provoacă un efect cosmic cunoscut sub numele de „lentilă gravitațională”, care distorsionează spațiul-timp și amplifică lumina ascunsă. Această „lupă naturală” a permis cercetătorilor să descopere două galaxii nevăzute până acum, situate la 33 de miliarde de ani-lumină distanță.

Lumina provenită de la aceste galaxii este incredibil de veche, de aproape trei ori mai veche decât Pământul, ea călătorind prin hidrogenul care a alcătuit universul timpuriu.

Aceste două galaxii nu sunt interesante doar prin depărtarea lor, ci și prin faptul că au forme unice, nemaivăzute până acum. În timp ce majoritatea galaxiilor îndepărtate apar ca niște puncte în imagini, una dintre aceste galaxii seamănă cu o „alună”, iar cealaltă arată ca o „minge pufoasă”.

Oamenii de știință sunt nedumeriți de modul în care aceste două galaxii au ajuns să aibă forme atât de diferite, chiar dacă s-au format din materiale similare.

Această descoperire deschide noi posibilități de înțelegere a universului timpuriu și a proceselor care l-au modelat, spun autorii studiului.

Articolul precedentRăsturnare de situație în cazul suspectului reținut în cazul uciderii omului de afaceri de la Sibiu. Poliția anunță că l-a eliberat pentru că nu a avut „probe indubitabile”
Articolul următorFlorian Bodog: Tot mai mulți români din diaspora se întorc acasă!