Căldura sufocantă se mai domolește vineri, însă de sâmbătă, 26 august, arșița pune din nou stăpânire pe România. Meteorologii anunță că valul de caniculă se va intensifica în cea mai mare parte a țării. Din peisaj nu vor lipsi vijeliile periculoase.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valul de căldură se va menține, vremea va fi călduroasă, local caniculară în Câmpia de Vest și Câmpia Română și doar izolat în rest.

Disconfortul termic va fi ridicat în jumătatea de sud a teritoriului, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 35 grade Celsius, iar cele minime între 14 și 23 grade Celesius, cu valori mai scăzute în depresiuni, spre 10-11 grade Celsius în cele din Carpații Orientali. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări, pe arii restrânse ploi de scurtă durată și descărcări electrice, după-amiaza, în zona de munte și cu totul izolat în rest. Vântul va sufla slab și moderat”, anunță ANM.

În București, valul de căldură se va menține, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35 grade Celsius, iar minima va fi de 19-21 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Averse și descărcări electrice la munte

Sâmbătă, 26 august, va fi potop. Valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a țării, pe arii relativ extinse va fi caniculă, iar disconfortul se va accentua îndeosebi în zonele de câmpie și podiș unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 31 și 38 grade Celsius, cu valori mai scăzute pe litoral unde se vor înregistra 27-29 grade Celsius. Minimele termice vor fi cuprinse între 16 și 24 grade Celsius, ușor mai coborâte în depresiuni, spre 12 grade Celsius în cele din Carpații Orientali. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și izolat averse și descărcări electrice, după-amiaza, în zonele montane. Vântul va sufla slab și moderat. Pe spații mici, în special în depresiuni, spre dimineață se va forma ceață.

În Capitală va fi la fel de cald. Valul de căldură va persista, va fi caniculă, astfel că în orele după-amiezii se vor atinge valori în jurul a 35 grade Ceelsius, determinând disconfort termic ridicat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 18-20 grade Celsius.

Minimele vor fi cuprinse între 15 și 25 grade Celsius

Ultima zi a săptămânii aduce vreme de coșmar. Duminică, valul de căldură și disconfortul termic ridicat vor persista în cea mai mare parte a țării, astfel că pe arii relativ extinse va fi caniculă; temperaturile maxime se vor încadra în general între 32 și 37 grade Celsius, cu valorile mai scăzute pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 și 25 grade Celsius, mai coborâte în depresiuni. Cerul va fi mai mult senin, însă în doua parte a zilei vor fi perioade în care înnorările se vor accentua la munte și vor fi posibile ploi izolate de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat.

În București, temperatura maximă va fi de aproximativ 35 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 20 grade Celsius, ușor mai scăzută în zona periferică, spre 17 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab. (sursa)

Articolul precedentCine sunt parlamentarii care își ascund declarațiile de avere. Cei mai mulți sunt de la USR
Articolul următorIoan Mang: Cum să împiedicăm marile companii să-și exporte profiturile și să renunțe la un astfel de comportament mai puțin etic?