Un studiu internațional arată cât vor mai avea femeile de așteptat până să ajungă din urmă bărbații, în ce privește accesul la joburi, educație, sănătate sau cariere în politică. România are un scor bun la capitolele educație și sănătate, dar se află la coada clasamentului mondial cu privire la puterea politică a femeilor și accesul lor pe piața muncii.

Studiul The Global Gender Gap Index, realizat de Forumul Economic Mondial, urmărește progresul făcut în egalitatea de gen, luând în calcul patru dimensiuni: participare și oportunități economice, educație, sănătate și supraviețuire și politică.

România se află pe la mijlocul clasamentul, pe locul 88 din 156. Stau cel mai bine la egalitatea de gen țări precum Islanda, Finlanda, Norvegia, Noua Zeelandă și Suedia.

România are un scor bun la capitolul oportunități economice, clasându-se pe locul 50. La accesul la educație ne aflăm pe 54. Suntem însă la coada clasamentului în ceea ce privește participarea femeilor în politică. Aici ocupăm locul 129, sub Malaezia, Vietnam și Tadjikistan.

Avem un scor bun la accesul la servicii sanitare.

Dar, ca scor total, România a înregistrat un regres, arată studiul. Din zona Europa de Est și Asia Centrală, România a înregistrat cel mai mare declin cu privire la inegalitatea de gen de 2,4%.

Cel mai prost scor pentru România: femeile în politică

Cele mai mari diferențe sunt pe scena politică, unde din cele 35.500 de locuri în parlament din toată lumea, doar 26,1% sunt ocupate de femei, iar din cele 3.400 de posturi de ministru din toată lumea, femei sunt doar 22,6.

România este un exemplu al acestor cifre, având doar un singur ministru femeie în legislatura actuală. Prima dată când se întâmplă asta în ultimii 30 de ani. Alegerile de anul trecut au format un Parlament în care doar 17% dintre senatori și deputați sunt femei.  

268 de ani ca femeile să fie egale cu bărbații la joburi

În ceea ce privește oportunitățile economice, diferența este la 58% în favoarea bărbaților. La acest capitol, femeilor le-ar lua aproape 268 de ani ca să-i ajungă. Continuă să crească numărul femeilor care fac munci calificate, dar în continuare doar 27% dintre pozițiile de manager sunt ocupate de femei. Studiul mai menționează că cifrele din raportul pe 2021 nu cuprind în totalitate efectele pandemiei.

La capitolul educație, paritatea aproape că a fost obținută. Există 37 de țări în lume care oferă șanse egale fetelor și băieților la educație. Disparitatea globală se află la 95%. Acei ultimi 5% ar putea fi depășiți în următorii 14 ani.

Și în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate, studiul arată că suntem pe punctul de a atinge egalitatea la nivel global, însă există îngrijorări că pandemia va încetini acest traseu.

Citeşte întreaga ştire: Abia peste 135 de ani femeile vor avea șanse egale cu bărbații. La ce capitole stă cel mai prost România

Articolul precedentDatele personale ale peste 500 de milioane de utilizatori FACEBOOK au fost postate online!
Articolul următorTAROM introduce zboruri directe între Cluj-Napoca și Iași. Zborul va dura 50 de minute