Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook, acum două luni, mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului Nicolae Ciucă, nominalizat, atunci, pentru formarea noului guvern.

În urma apariției acestui material și în BihorNews.ro, Dan Cărbunaru, noul purtător de cuvânt al Guvernului, ne-a transmis o precizare pe care o redăm în integralitate:

”Referitor la informațiile publicate de dumneavoastră în articolul “Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”, facem următoarele precizări:

Mii de militari ai Armatei României au absolvit diverse forme de pregătire (cursuri, licență, master etc.) în instituțiile militare de învățământ ale celorlalte state membre ale Alianței Nord-Atlantice. Toate acestea s-au derulat în baza unor acorduri între instituțiile românești și cele aliate. În cazul domnului Ciucă, taxa de școlarizare a fost plătită de partenerul american, conform programelor de cooperare existente.

Pe perioada cât militarii participau la diferite forme de instruire în străinătate, aceștia rămâneau încadrați pe posturile deținute la plecarea din țară fiind detașați la studii și primind o parte din drepturile salariale ce li se cuveneau. Pe toată perioada școlarizării, atribuțiile de serviciu erau delegate altor persoane încadrate în structura din care făceau parte. Cursurile absolvite – la vremea aceea – de locotenent-colonelul Ciucă s-au desfășurat în SUA pe toată perioada.

Pentru admiterea într-una din instituțiile militare de învățământ din străinătate, militarii parcurg un proces intern de selecție și admitere. Selecția are loc în interiorul Armatei României și abia apoi se desfășoară și procedura de admitere specifică respectivei instituții de învățământ partenere. Procedura prevede, între altele, și transmiterea tuturor documentelor necesare și acceptarea acestora de către instituția militară de învățământ înainte de începerea cursurilor. Locotenent-colonelul Ciucă nu a făcut excepție de la aplicarea acestor prevederi.

Lucrarea susținută la Colegiul de Război al Forțelor Terestre poate fi consultată aici: https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA449424.

Lucrarea de doctorat a maiorului și, ulterior, locotenent-colonelului Nicolae-Ionel Ciucă se află la biblioteca Universității Naționale de Apărare din București. Ofițerul a parcurs studiile universitare de doctorat pe durata mai multor ani, susținându-și teza în anul 2003. Susținerea a fost amânată cu un an tocmai din cauza participării la misiunea din Afganistan. Îndrumător a fost colonelul Prof.univ. Dr. Emil Chețe.

Dan Carbunaru
Purtator de cuvant al Guvernului”

Articolul precedentArafat, șef de 14 prim miniștri încoace!…
Articolul următorHarta vaccinării anti-COVID în România