Negociatorii Uniunii Europene au convenit marți seara asupra primei cote de gen din consiliile de administrație, au declarat parlamentarii, o încercare de a spori reprezentarea și de a îmbunătăți egalitatea de gen în blocul comunitar de 450 de milioane de oameni, relatează Reuters.

Legea impune companiilor din toate cele 27 de țări membre UE să prevadă ca femeile să ocupe cel puțin 40% din locurile consiliului de administrație neexecutiv sau 33% din funcțiile executive și neexecutive combinate până la jumătatea anului 2026.-ADVERTISEMENT-

Planul a suferit un blocaj timp de un deceniu, dar a primit un nou impuls anul acesta, cu un nou sprijin din partea Germaniei și Franței.

„Am reușit în sfârșit să o sărutăm pe Frumoasa Adormită trează”, a declarat pentru Reuters Lara Wolters, o socialistă olandeză și negociator principal al Parlamentului European pe această temă.

Reprezentarea de gen în consiliile administrative ale firmelor variază în mare măsură în funcție de țară, Estonia având 9% din locurile neexecutive deținute de femei, iar Franța peste 45%. Aceasta din urmă are propriul obiectiv legal de 40% și este singurul stat din UE care a depășit acest procent.

Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), o agenție a UE, a declarat în aprilie că astfel de cote obligatorii s-au dovedit mai eficiente în îmbunătățirea echilibrului consiliilor de administrație, în comparație cu țările care legiferează măsuri mai blânde, sau deloc.

Reprezentarea femeilor în consiliile de administrație din UE a crescut după ce Franța, Germania și Italia au introdus obiective naționale începând cu 2010. Dar progresul s-a blocat recent, mai puțin de o treime din membrii consiliilor de administrație neexecutivi din cele mai mari firme cotate la bursă din UE fiind femei, se arată în comunicat.

Deși nu există nicio penalizare dacă ținta nu este atinsă, companiile care o realizează vor câștiga „laudele publicului”. Acest lucru ar crește presiunea de a se conforma, a declarat Renew Europe după runda finală de negocieri cu statele membre UE. (sursa)

Articolul precedentPatru milioane de români au plătit comisioane de 115 milioane euro pentru 300 de angajați ai fondurilor de pensii Pilon II
Articolul următorBolojan versus Olanda! Vă place ce vedeți? Locuitorii din Cheriu cer dreptate și ajutor!