Premierul Ungariei, Viktor Orbán, se confruntă cu o mare provocare dacă programul președinției ungare a UE din 2024 este într-adevăr „axat pe obținerea aderării României la Schengen”, scrie 24hu.

Aliatul său, cancelarul austriac Karl Nehammer, blochează aderarea Bucureștiului pe motiv că problema refugiaților este nerezolvată. Dar, potrivit presei austriece, citată de presa maghiară, nu România, ci Ungaria înrăutățește problema migranților: „Noi suntem sursa majorității migranților neînregistrați care ajung în Austria. Iar soluția europeană, de care Viena condiționează aderarea României, este blocată de Orban, așa că, deocamdată, granița româno-ungară rămâne sub control”, titrează publicația maghiară.

Anul trecut, România și Bulgaria au încercat în zadar să adere la acordul Schengen, deoarece Austria a pus veto intrării Bucureștiului, la sfârșitul anului 2022, în această zonă, care permite trecerea (aproape) necontrolată a frontierelor de către cei patru sute de milioane de locuitori ai celor douăzeci și șapte de state europene. Iar în ceea ce privește Bulgaria, nu doar guvernul austriac, ci și cel olandez au considerat în decembrie că „țara balcanică” nu este eligibilă pentru aderare. Astfel, din cei trei candidați propuși inițial, doar Croația a fost susținută în unanimitate de statele membre ale spațiului Schengen.

În plus, guvernul austriac, condus de cancelarul conservator Karl Nehammer, nu este dispus să își schimbe poziția anterioară, după cum a reafirmat recent la Viena, ca răspuns la o întrebare a cotidianului german Tageszeitung (taz.de).

Ministerul de Interne, care este controlat de Partidul Popular Austriac (ÖVP) conservator – Cancelarul și ministrul de Interne Gerhard Karner sunt politicieni ai ÖVP, iar Nehammer a fost, de asemenea, șef al Ministerului de Interne – determină poziția Austriei în ceea ce privește problemele legate de controlul frontierelor. Potrivit acestora atâta timp cât problema refugiaților din Europa rămâne nerezolvată, românii și bulgarii nu vor fi bineveniți în spațiul Schengen. Cu toate acestea, bulgarii i-au invitat pe cei doi politicieni austrieci în luna ianuarie a acestui an să analizeze situația la granița de la „capetele turcești”, însă această „vizită la frontieră” nu a schimbat poziția Austriei.

Ungaria și Polonia joacă un rol cheie în rezolvarea situației, blocând planurile Uniunii Europene, aceleași planuri prin care Viena ar condiționa aderarea Bucureștiului și Sofiei la Schengen. Oliver Das Gupta a scris despre acest lucru în cotidianul austriac Der Standard. Titlul articolului este grăitor: „Prietenul lui Nehammer, Orbán, este coresponsabil pentru problema migrației din Austria”.

Der Standard scrie că, în ciuda faptului că Ungaria continuă să lase refugiații să intre în Occident și acceptă foarte puține cereri de azil, Viktor Orbán nu este criticat de liderii ÖVP, ci mai degrabă e împins de la spate. Aceștia fac acest lucru în condițiile în care 80% din cei peste 100.000 de migranți care au intrat ilegal în Austria anul trecut proveneau din Ungaria. Das Gupta susține acest lucru argumentând că, potrivit Ministerului de Interne austriac, „rutele de contrabandă trec în principal prin Serbia și Ungaria”.

Potrivit taz.de, 70% dintre migranții admiși în Austria nu au fost înregistrați înainte în nicio altă țară europeană. Cu toate acestea, declarațiile poliției și ale Ministerului de Interne ungar contrazic afirmația potrivit căreia autoritățile ungare sunt implicate activ în transferul „migranților” în Austria: în comunicatele lor se menționează întotdeauna granița sârbă, unde îi escortează înapoi pe imigranții ilegali reținuți.

Prin urmare, România se află într-o poziție dificilă: deși este mai puțin atractivă pentru refugiați decât Ungaria și deși migranții aleg „ruta maghiară”, austriecii continuă să blochează intrarea României în spațiul Schengen. Faptul că Ungaria este „mai populară” în rândul refugiaților a fost relatat recent de mass-media publică austriacă ORF, iar Ákos Hadházy a atras și el atenția asupra acestui lucru.

Potrivit raportului original al radioului Ö1, care face parte din mass-media publică ORF, există practic două modalități de a intra în Austria ca migrant din Serbia. Se pare că frontierele croato-sârbe și bosniace-sârbe nu sunt abordate de austrieci, iar aceasta nu este o rută foarte importantă, deoarece războaiele sud-slave au facilitat trecerea ilegală a frontierei de către cei care se împiedică de mine explozive în aceste zone. Una dintre rutele alese de migranți duce direct prin Ungaria, în timp ce cealaltă trece prin România. Dar aceasta din urmă, potrivit lui Ö1, își pierde din ce în ce mai mult „atracția” pentru migranți, în ciuda justificării lui Nehammer de a bloca aderarea Bucureștiului la Schengen.

În plus, site-urile Ö1 și ORF subliniază că Nehammer încerca să coopereze cu cele două țări prin care trece ruta mai populară a refugiaților, Ungaria și Serbia. În iunie, de exemplu, Cancelarul i-a invitat pe „populistul de dreapta Viktor Orbán” și pe președintele sârb să consolideze cooperarea dintre cele trei țări pentru a opri migrația. Der Standard notează că Orbán se comportă diferit prin comparație cu Aleksandar Vucic: în timp ce sârbii au abolit sau restricționat călătoriile fără vize din unele țări care agravează problema migrației, Orbán „se angajează în activități distructive”. Guvernul său a eliberat traficanți de persoane, fapt criticat chiar și de FPÖ”, subliniază Das Gupta (FPÖ este Partidul Libertății din Austria, un grup puternic anti-imigranți și în prezent cel mai popular partid din Austria).

Potrivit Ö1, România este mai eficientă decât gardul de patru metri înălțime al Ungariei: în cadrul poliției de frontieră române au fost instalate camere termice și drone. De asemenea, polițiștii de frontieră români, bine echipați din punct de vedere tehnic, sunt sprijiniți de organizația europeană de supraveghere a frontierelor,w Frontex.

„Calea maghiară” a devenit mai atractivă și dintr-un alt motiv, potrivit Ö1. În mod paradoxal, este vorba de nerespectarea de către Ungaria a standardelor europene în materie de azil. Respingerea nu funcționează pentru Ungaria. Acesta este motivul pentru care migranții ne aleg pe noi, deoarece dacă sunt înregistrați mai întâi în România, de exemplu, și ajung în Austria sau Germania, pot fi trimiși înapoi în țara care i-a înregistrat prima dată, în principal din cauza „regulilor de la Dublin”.

Austria își intensifică controalele la frontieră pentru că are cel mai mare număr de cereri de azil pe cap de locuitor din Europa, potrivit Politico, și pentru că se apropie alegerile din 2024, iar țara este din ce în ce mai mult de extremă dreapta. Nu numai că Partidul Libertății (FPÖ), de dreapta radicală și anti-imigrație, a devenit cel mai puternic partid în sondajele de opinie, dar și activiștii chiar mai radicali decât FPÖ au manifestat împotrivă.

Între timp, Partidul Popular Austriac (ÖVP), aflat la guvernare, a coborât pe locul al treilea în sondaje:

FPÖ are 28%
SPÖ, social-democrat 24%,
ÖVP doar 23%.

Cu alte cuvinte, Partidul Poporului, care avea încă peste 37% la alegerile din 2019, ar fi acum cu 14 procente mai rău decât acum patru ani.

Cancelarul austriac, unul dintre cei mai importanți parteneri occidentali ai lui Viktor Orbán, blochează astfel aderarea României la Schengen. Totuși, acest lucru intră în contradicție și cu planurile premierului ungar, Orbán declarând în iulie, la Băile Tușnad, că: „le recomandăm, de asemenea, fraților și surorilor noastre din România să ia act de faptul că Ungaria sprijină pe deplin cea mai mare ambiție națională a României în prezent, aderarea la Schengen, și am dori să subliniem că, de la 1 iulie 2024, Ungaria va deține președinția Uniunii Europene și că prioritatea programului nostru este obținerea aderării României la Schengen”. (sursa)

Articolul precedentCod galben în Bihor!
Articolul următorConsiliul Concurenţei: Preţurile medii ale alimentelor de bază au scăzut în prima săptămână din august cu până la 43%