PNL a publicat pe pagina oficială de Facebook un omagiu pentru Constantin Bălăceanu-Stolnici, mort duminică la 100 de ani. ”Astăzi s-a stins din viață academicianul și medicul Constantin Bălăceanu-Stolnici, după un veac de activitate politică, socială și științifică de seamă. Condoleanțe familiei și celor apropiați! Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris PNL.

Bălăceanu-Stolnici, membru al Academiei Române, a fost unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității – poliția secretă a regimului comunist.

Constantin Bălăceanu Stolnici a fost colaborator al Securității, după cum arată o decizie din 2007 a Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), decizie care nu a fost contestată, potrivit site-ului instituției.

CNSAS arată că Bălăceanu Stolnici a fost recrutat de Securitate în 1965 și a turnat activ până la căderea regimului comunist. El a turnat sub numele de cod ”Laurențiu” și a primit bani, dar și alte avantaje, precum vize de ieșire din țară sau promovare profesională, după cum arată CNSAS.

Unul dintre obiectivele vizate de turnătorul Bălăceanu Stolnici a fost postul de radio Europa Liberă, el furnizând Securității o schiță a apartamentului în care locuia Vlad Georgescu, directorul postului, potrivit jurnalistului Neculai Constantin Munteanu.

Pe lângă omagierea turnătorului Constantin Bălăceanu-Stolnici, PNL promovează un alt personaj similar: Mircea Ionescu Quintus, al cărui nume e purtat de una dintre sălile mari de ședințe ale grupului PNL de la Parlament.

Quintus a fost racolat de Securitate după ce a fost eliberat din închisorile comuniste. În 2000, pe când Mircea Ionescu Quintus era preşedintele Senatului, CNSAS a făcut public faptul că fusese informator al Securităţii. (sursa)

Articolul precedentUn bărbat care venise la pescuit într-un lac din județul Bihor a fost găsit mort
Articolul următorCe se întâmplă în corpul tău dacă nu pui gura pe alcool o lună întreagă. Efectele se văd foarte repede