Alianța pentru Unirea Românilor solicită guvernului adoptarea unui set de măsuri rapide pentru contracararea crizei energiei care afectează grav nivelul de trai al populației și funcționarea economiei românești. În acest sens, formațiunea politică propune un pachet de măsuri rapide pentru protejarea economiei și a populației.

Dincolo de contextul energetic internațional, cauza principală care a generat creșterea prețurilor la energie în România este liberalizarea făcută fără să existe condiții de piață concurențială. Din moment ce peste 80% din producția de energie este autohtonă, cea mai mare parte a ei fiind sub controlul direct al statului, iar costurile de producție nu au crescut decât în foarte mică măsură, nu există nicio justificare pentru creșterea de până la 10 ori a prețurilor.

Aceste prețuri nejustificat de mari sunt un atac direct la buzunarul cetățenilor și al firmelor din România, înfăptuit cu largul concurs al autorităților statului care au permis acest lucru. Din acest motiv, ministrul Energiei Virgil Popescu trebuie imediat demis.

„AUR consideră că o majoritate guvernamentală de 70% are toate pârghiile legale, constituționale și politice pentru a interveni rapid în sprijinul populației și al economiei românești. Există voință politică la nivelul alianței PSD-PNL-UDMR pentru a proteja nivelul de trai al românilor și a economiei naționale?”, transmite vineri formațiunea politică într-un comunicat de presă.

Ce propun cei de la AUR?

Astfel, AUR propune Guvernului României adoptarea de urgență a următoarelor măsuri pentru protejarea nivelului de trai al populației și a economiei românești:

– Revenirea imediată la prețuri reglementate în energie, plafonarea prețului final plătit de consumator, până când vor exista condiții pentru o concurență reală. ANRE poate impune un preț reglementat care să acopere costurile de producție și o marjă a profitului de o singură cifră, care să depășească cu 1 sau 2 puncte procentuale rata inflației.

– Realizarea de investiții în noi capacități de producție energetică. În loc să utilizeze resursele publice pentru diverse scheme de compensare a facturilor, este de preferat ca statul să facă investiții în obiectivele energetice noi: reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, finalizarea termocentralei de la Iernut etc.

– Eliminarea schemelor de compensare care sunt o formă mascată de a menține profiturile uriașe ale „băieților deștepți” din energie.

– Deschiderea de discuții cu Uniunea Europeană pentru eliminarea obligativității cumpărării de certificate de carbon de către producători, ca măsură tranzitorie pentru depășirea crizei energetice. (capital.ro)

Articolul precedentBihorul revine în scenariul roșu!
Articolul următorBoris Johnson și-a cerut scuze reginei Elisabeta pentru organizarea unor petreceri cu o seară înainte de funeraliile prințului Philip