Zeci de mii de români nu ar fi beneficiat de despăgubiri în baza poliței obligatorii de răspundere civilă sau ar fi primit mai puțini bani fiindcă instituția care ar fi trebuit să îi protejeze, le-ar fi ținut de fapt partea unor asiguratori rău platnici.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară este acuzată că nu ar fi făcut controale în unele cazuri, ori le-ar fi făcut superficial. Informațiile au fost furnizate chiar de un angajat al instituției, care a denunțat așa-zisa practică la DNA. Președintele ASF a anunțat, la rândul lui, că a dispus verificări interne, pentru că are și el suspiciuni.

În denunţul ajuns pe masa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, angajatul Autorităţii de Supraveghere Financiară susţine că abuzurile făcute în instituţie s-ar fi întins pe o perioadă de cel puţin 3 ani. Păgubiţi ar fi şoferi implicaţi în accidente care ar fi trebuit despăgubiţi în baza poliţei de asigurare obligatorie, denumită pe scurt RCA.

În schimb, plângerile lor ar fi fost ţinute la sertar, mai ales cele care vizau doi dintre asigurători. Cei care, de altfel, ar fi strâns cele mai multe sesizări, conform aceluiaşi denunţător.

Practic, deși mii de petenți reclamă, anual, conduita abuzivă a unor asigurători, în particular, EUROINS și CITY INSURANCE, societăți care, în anul 2020, au cumulat aproximativ 90% din reclamațiile formulate la ASF.

Sectorul asigurări refuză să efectueze controale pe această temă la cei doi asiguratori, iar în rarele situații în care aceștia sunt supuși unor controale, tematica de control, stabilită de conducerea Sectorului de Asigurări al ASF, omite cu bună știință să includă conduita asigurătorilor, semnalată în Fișele de deficiențe, ori de către consumatori prin numeroasele petiții… În consecință, prin omisiunea nejustificată de a lua măsurile de control și sancționare a asigurătorilor, aceste societăţi plătesc despăgubiri subevaluate, sunt scutite de amenzi pentru încălcările repetate ale legii, consumatorii sunt prejudiciați, iar bugetul ASF și bugetul de stat sunt văduvite de milioane de euro.

Amenzile care nu au fost date ar fi adus la buget 100 de milioane de lei

Angajatul care a depus plângerea estimează ca în doar jumătate de an ar fi trebuit aplicate amenzi de 100 de milioane de lei. În schimb, ASF are angajaţi plătiţi din bugetul de stat cu până la 10.000 de euro lunar.

Conform aceluiaşi document, ar fi fost păgubiţi zeci de mii de oameni. În 2018, de pildă, ar fi fost înregistrate peste 10.000 de petiţii, în 2019 peste 25.000, iar în primele 6 luni din 2020 peste 20.000. Atât de multe încât, ironic, mai mulţi angajaţi au fost mutaţi la departamentul care primea plângerile pentru că nu mai făcea faţă.

„Pot confirma că mai multe semnale primite inclusiv din media despre unele practici fac obiectul unei anchete interne. dacă cineva a încălcat legea, să plătească” a precizat purtătorul de cuvânt al ASF.

Cele două companii care ar fi beneficiat de protecţia ASF nu au răspuns până la această oră solicitării Ştirilor PROTV pentru a prezenta un punct de vedere. (sursa)

Articolul precedentMoody’s răstoarnă minciunile lui Cîțu: Revenirea nu va fi rapidă. Care este singura țară UE care poate SPERA la o creștere în V
Articolul următorÎN SFÂRȘIT! Multinaţionalele ar putea fi obligate să plătească impozit pe profit în fiecare ţară în care fac afaceri. Chiar și în România?