Ungaria a anunţat miercuri că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele ruseşti, în dezacord cu UE, care a căutat un front unit în opoziţia faţă de cerinţele Moscovei, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Rusia le-a cerut statelor UE să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, ceea ce acestea au refuzat. În prezent livrările continuă, întrucât primele plăţi pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii și în mai.

Premierul Viktor Orban a declarat miercuri, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters, că Ungaria va plăti în ruble pentru gazele ruseşti dacă Moscova o va cere.

Comisia Europeană a anunţat vineri că firmele europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble.

Ungaria plătește gazele naturale rusești în ruble, apără contractul cu Gazprom

Executivul comunitar a precizat că lucrează împreună cu companiile energetice şi guvernele statelor membre pentru a analiza decretul preşedintelui Vladimir Putin, însă companiile ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia prevăd plata în euro sau dolari nu ar trebui să încalce acele prevederi.

Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a declarat mai devreme în cursul zilei de miercuri că autorităţile UE „nu au niciun rol” în privinţa plăţilor prevăzute de contractul semnat de Ungaria cu Gazprom însă a evitat să răspundă direct dacă Budapesta va fi de acord să plătească în ruble.

Ungaria, care se bazează pe importurile din Rusia pentru aproximativ 70% din consumul său energetic, a semnat anul trecut un contract pe termen lung cu Rusia.

Uniunea Europeană a anunțat marți o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, însă importurile de gaze naturale au fost din nou scutite de măsurile pe care blocul comunitar le-a luat împotriva Moscovei din cauza invadării Ucrainei. (sursa)

Articolul precedentJosep Borrell: UE îi plătește lui Putin 1 miliard de euro pe zi pentru importurile de energie
Articolul următorEste afacerea momentului în agricultură. Fermierii care vând bălegar au dat lovitura!