Românii vor beneficia de o nouă minivacanță în curând și vor putea pleca la mare sau la munte. Mai multe categorii de angajați vor avea parte de 4 zile libere din partea statului.

În acest an, Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) va pica într-o zi de marți, iar Guvernul a decis ca weekendul 12-13 august să fie prelungit cu încă doua zile libere, luni (14 august) și marți (15 august).

„Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii şi angajaţii să îşi poată stabili şi previziona zilele libere pentru întregul an.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese”, a transmis Ministerul Muncii.

Angajații care nu vor avea liber pe 15 august

– în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii;

– magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 și nici participanților în aceste procese.

Acești angajați au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile, potrivit Codului Muncii.

Zile libere în anul 2023

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
14 aprilie – Vinerea Mare
16 şi 17 aprilie – Paşte ortodox
1 mai – Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului
4 iunie şi 5 iunie – A doua zi de Rusalii
15 august – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – Sfântul Andrei
1 decembrie – Ziua Naţională a României
25 decembrie şi 26 decembrie – Crăciunul.

Zile libere în plus

– căsătoria salariatului – 5 zile;

– căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
– naşterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură;

– decesul soţului/soţiei, copilului, părinţilor, socrilor – 3 zile;

– decesul bunicilor, fraţilor, surorilor – 1 zi;

– donatorii de sânge – 1 zi;

– schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiaşi companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile. (sursa)

Articolul precedentCele mai atrăgătoare orașe din România pentru turiștii străini. Ce-i interesează în mod deosebit pe aceștia
Articolul următorMedicamente pentru slăbit, investigate pentru riscul de sinucidere