Începând de anul viitor, pe măsură ce vor expira cele vechi, românii vor primi noi cărți de identitate. Acestea vor fi de mărimea unui card bancar și vor fi dotate cu un cip electronic. În acelși timp, noile buletine vor ține și locul actualelor carduri de sănătate.

Acestea vor fi eliberate și pentru românii care locuiesc în străinătate și le vor permite acestora, de la distanță, să interacționeze cu diversele autorități ale statului pentru prestarea unor servicii specifice.

Toate aceste schimbări vin ca urmare a aplicării regulamentului european 1857/2019. Vă reamintim că regulamentele europene, după ce sunt adoptate la Bruxelles, se aplică imediat în dreptul intern al tuturor statelor membre UE.

Totuși, în pofida unor informații false vehiculate în spațiul public, aceste cărți de identitate NU sunt obligatorii, cetățenii putând opta și pentru variantele fără cip electronic. Autoritățile avertizează totuși că buletinele fără dispozitiv electronic ar putea genera anumite dificultăți, începând de anul viitor, cu ocazia călătoriilor în afara țării.

Articolul precedentVom fi obligați să NU ne mai pensionăm?
Articolul următorConcert extraordinar la Oradea!