Uniunea Europeană vrea să introducă certificatul verde digital de la 1 iunie. Documentul nu va fi unul discriminator, ci doreşte să standardizeze certificatele eliberate la nivel european, fiind o dovadă de călătorie, a explicat comisarul european Adina Vălean. Cu ajutorul certificatului verde digital oamenii pot face dovada vaccinării, a unui test PCR sau a trecerii prin COVID. Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie adoptată în unanimitate în Consiliul European şi în Parlamentul European.

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să arate autenticitatea adeverinței.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că astfel va fi impulsionat turismul care a fost grav afectat de pandemie.

Cu acest certificat digital vrem să ajutăm statele membre să reintroducă libertatea de mișcare într-un mod sigur, responsabil și de încredere”. 

În plus, Comisia Europeană vrea ca astfel să unifice toate practicile privind un certificat de călătorie la nivel european.

Nu este un pașaport, este un document, o dovadă de călătorie. Este un document care unifică, care standardizează certificatele care există în momentul de față în toate statele membre. E un regulament european, adică e obligatoriu, însă, pentru a se întâmpla, trebuie să treacă prin votul și aprobarea Parlamentului European și a Consiliului European, deci trebuie să fie toată lumea de acord”, a declarat Adina Vălean la Sinteza Zilei. (sursa)

Articolul precedentCîțu: guvernele Orban au ratat 66% din țintele asumate!
Articolul următorMoscova îşi recheamă ambasadorul de la Washington