Cu o rată scăzută a natalității și o populație ce îmbătrânește rapid, Europa se confruntă cu o criză demografică majoră. Analiștii economici se tem că aceasta ar putea afecta atât creșterea economică dar și finanțele multor state. Europa este un exemplu extrem al tendinței globale de îmătrânire a populației, mai ales în Sudul și Estul continentului, zone afectate de ratele scăzute de fertilitate, dar și de emigrare. O analiză a principalelor tendințe demografice evidențiază astfel provocările cu care se confruntă factorii de decizie.

În ultimele decenii, creșterea longevității în Europa a fost însoțită și de scăderea fertilității populației. La această oră, vârsta medie pe bătrânul continent este de 43 de ani, cu 12 ani mai mult decât media globală. Tendința va deveni și mai accentuată începând cu anul viitor, atunci când ONU estimează ca va demara și un proces vizibil de scădere a populației pe continentul nostru. Există astfel îngrijorări serioase cu privire la impactul îmbătrânirii populației asupra finanțelor publice și a creșterii economice. FMI estimează că produsul intern brut pe cap de locuitor se va reduce substanțial în statele membre UE.

Conform Comisiei Europene, cheltuielile cu asistența medicală pentru persoanele în vârstă și pensiile – care reprezintă deja 25% din PIB în Uniunea Europeană, vor crește cu 2,3% până în 2040. Până în 2035, aproximativ una din patru persoane urmează să aibă varsta de 65 de ani, sau mai mult, în Europa, față de una din 13 în 1950!

În Estul Europei, emigrarea – mai ales a tinerilor, este de asemenea un factor alarmant. Se estimează că în ultimii 20 de ani aproape 3,4 milioane de oameni au emigrat din România, în timp ce în țară au rămas aproximativ 19 milioane de locuitori. În aceeași perioadă, fenomene similare au avut loc în Estonia, Letonia, Lituania, Croația, Serbia și Bulgaria.

Astfel, spun specialiștii, în regiunile cu cele mai dramatice tendințe demografice, susținerea creșterii economice dar și a programelor de solidaritate sau de asistență socială vor impune un mix în care mai mulți oameni vor trebui să lucreze și mai mult dar și mai eficient, un lucru deloc ușor de realizat.

În aceste condiții, tot mai mulți oameni în vârstă sunt obligați să se reîntoarcă la muncă. În Europa, începând cu anii ’90, rata de ocupare a persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani a crescut cu 20%! Ea se situează acum la aproximativ 57% din poulația aflată între aceste vârste. Comisia Europeană a calculat că așa-numita economie de argint – cheltuielile făcute de persoanele de peste 50 de ani, va atinge 6,4 miliarde de euro până în 2025, față de 3,7 miliarde de euro în 205 și va genera aproape 40% din locurile de muncă nou create (prin aceste cheltuieli).

preluare, traducere și adaptare din Financial Times – Bihor News

Articolul precedentUnul dintre noi ori e ticălos, ori e prost
Articolul următorNoi obligații impuse de UE. Aflați ce ne așteaptă