g4media.ro: Premierul Marcel Ciolacu a discutat marți la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz încheierea unui plan de acțiune, echivalentul unui parteneriat strategic, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

România are în acest moment parteneriate strategice cu SUA, Franța, Marea Britanie, Spania, Italia. Germania nu utilizează acest instrument politic, dar încheie planuri de acțiune comune cu statele cu care are relații privilegiate.

”Ne propunem demararea unor discuții între cele două guverne în vederea setării unui plan de acțiune comun pe subiecte de interes strategic și a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate. Ridicarea la nivel strategic a relațiilor noastre diplomatice reprezintă un moment important pentru cooperarea noastră bilaterală”, a declarat premierul Ciolacu în conferința de presă comună cu Olaf Scholz.

În plus, Germania își dorește investiții în producția de îngrășăminte din România, printre companiile cu care s-au purtat fiscuții numărându-se gigantul petrochimic BASF.

De asemenea, cancelarul Scholz a deschis discuțiile cu premierul Ciolacu pentru deplasarea de trupe germane în România pentru apărarea flancului estic al NATO, au declarat pentru G4Media sursele citate.

Reamintim că ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, anunțase în 26 iunie că Germania pregătește amplasarea permanentă a 4.000 de militari în Lituania pentru a securiza țara baltică în fața amenițării ruse.

Cancelarul Olaf Scholz este cel care a schimbat radical strategia de securitate a Germaniei după invazia rusă în Ucraina și a permis, pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial, ca militarii germani să staționeze permanent în străinătate.

Cei doi șefi de guvern au discutat marți la Berlin despre dimensiunea economică a relației bilaterale, iar Germania s-a arătat interesată de investiții în petrochimie, date fiind descoperirile de gaze din România.

Astfel, una dintre țintele companiilor germane este industria producătoare de îngrășăminte, a căror materie primă este gazul natural. Concernul BASF și-a manifestat interesul de a investi în România, potrivit surselor G4Media.

O altă zonă de interes pentru Germania e industria de materiale de construcții din România, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media. Interesul este motivat de apropiata începere a eforturilor de reconstrucție a Ucrainei, iar România va fi o poartă de intrare pentru companiile străine care vor participa la reconstrucție.

Articolul precedentMacron trebuie să repare o Franță distrusă (Politico)
Articolul următorWimbledon: Cele patru românce de pe tabloul principal de la simplu feminin vor juca azi. Programul partidelor