Zilele acestea a izbucnit un război al declaraţiilor între patronatele din turism, reprezentate de Mohammad Murad, şi Guvernul României, pe tema redeschiderii restaurantelor începând cu 15 iunie, scrie adevărul.ro.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) susţine că 70% dintre hotelierii şi restaurantele de pe litoral vor da faliment dacă acestea nu vor putea primi clienţi din data de 15 iunie. Peste 500.000 de persoane au achiziţionat, începând cu această dată, vacanţe în România ce includ servicii de cazare cu masă. „Ce le spunem? Ne vom trezi cu mii de procese din partea turiştilor care au cumpărat pachete de la noi”, afirmă Murad.

Totodată, patronatele ameninţă că vor da în judecată Guvernul României dacă restaurantele rămân închise. Iniţial vorbeau despre subminarea economiei naţionale, dar în conferinţa de presă de joi, 11 iunie, oamenii de afaceri au spus că acuzaţiile vor fi formulate de avocaţi specializaţi în procese cu statul român. Ei s-au arătat nemulţumiţi de faptul că promisiunile făcute de premierul Ludovic Orban la o întâlnire din urmă cu două săptămâni nu au fost respectate. Una dintre aceste promisiuni fiind cea a deschiderii restaurantelor din incinta hotelurilor.

„Vă spun informaţii din interiorul Guvernului: premierul şi ministrul Marcel Velea au fost de acord să deschidem. Dar Nelu Tătaru (ministrul Sănătăţii) şi Raed Arafat nu. Şi nimeni nu se pune acum cu medicii. Le place să fie la comandă, dar nu vor câştiga nimic dacă amână deschiderea cu 2 săptămâni, decât dacă se inventează un vaccin între timp. Ludovic Orban, în viaţa lui nu a avut un angajat, nu a dat un salariu. Eu am 10 meserii pe care ştiu să le fac dacă nu mai sunt patron, dar el nu ştie să facă nimic, dacă nu mai e premier”, mai spune Mohammad Murad.

O altă ipoteză lansată de preşedintele FPTR este că lui Raed Arafat şi ministrului Tătaru le este frică să-şi asume responsabilitatea acestei decizii. „Să-mi spună Arafat sau Tătaru ce se va schimba între 15 iunie şi 1 iulie? Vine căldura, se inventează un vaccin, pleacă virusul? Sunt măsuri luate din orgoliu şi din frica de a-şi asuma o decizie. Domnule Arafat, aşteptaţi să dăm faliment?”, se întreabă Murad. El a declarat în faţa jurnaliştilor că Guvernul aşteaptă ca oamenii de afaceri să deschidă tacit restaurantele, fără un acord oficial, iar statul se va preface că nu vede acest lucru. „Dacă se întâmplă ceva rău, se va constata că noi nu am respectat nişte reguli”, concluzionează Mohammad Murad.

Cu o zi înainte de conferinţa celor de la FPTR, premierul Orban declara că „pe evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele în spaţii închise prezintă un risc epidemiologic major, din cauza, pe de o parte, a numărului mare de persoane care stau în restaurant, a timpului mare petrecut şi a faptului că nu se poate purta mască”. (sursa)

Citeste mai mult: adev.ro/qbrfob

Articolul precedentUE își consolidează acțiunile de combatere a dezinformării
Articolul următorSpeciile pe cale de dispariție din Europa – fapte și cifre (infografic)