Adoptarea proiectului de lege privind măsuri necesare în domeniul sănătăţii publice cu caracter temporar, în situaţii de risc epidemiologie şi biologic de către Camera Deputaților a stârnit un scandal uriaș la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

Primul care a comentat a fost Victor Ponta. „PSD şi PNL împreună s-au luptat să vină cu legea să o votăm noaptea ca hoţii”, a susținut Victor Ponta, comentând proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților privind carantinarea persoanelor bolnave de Covid-19. Liderul Pro România a susținut că președintele Klaus Iohannis va promulga legea. Imediat a intervenit, de la Bruxelles, Traian Băsescu care l-a contrazis pe Victor Ponta.

„Mi se pare inadmisibil ce face Ponta acum, că legea va fi promulgată. Pur şi simplu lansează o zvonistică ca şi cum statul ăsta n-ar mai avea bariere de control. Este Avocatul Poporului şi Preşedintele care sunt convins că vor opri această oroare legislativă”, a reacţionat Traian Băsescu.

De aici dialogul între cei doi a degenerat.

„O oroare legislativă votată de PMP”, a răspuns Victor Ponta.

Traian Băsescu: „Eu nu am ştiut despre această lege, Ponta dragă. Degeaba spui că…Eram cu alte legi pe la Bruxelles”

Victor Ponta: „Domnule Băsescu, seara nu sunteţi în stare să vorbiţi cu mine. După şase seara, culcaţi-vă!”

Jurnalistul Victor Ciutacu, moderatorul emisiunii, a încercat în zadar să calmeze lucrurile: „Haideţi să încercăm să ne respectăm atât cât se poate, domnule Ponta”.

„A fost suficient să vină Ponta ca să dispară dialogul civilizat”, a afirmat Traian Băsescu de la Bruxelles.

„Dacă ştiam că e o oră aşa înaintată şi domnul Băsescu e obosit ca de obicei, intram mai târziu”, a replicat liderul Pro România, Victor Ponta, care apoi a închis telefonul.

„E tonul prostului. Nu poţi să-i ceri nimic lui Ponta. În afară de agresivitate nu are nimic altceva cu care să vină într-o discuţie, adică nu poţi să-i ceri inteligenţă. Brutalitate şi agresivitate! Asta îl caracterizează (…) Apropo de demagogie, mai avea puţin Ponta şi ar fi vrut să fie o libertate totală să deschidă tot şi cinematografe şi acum când vede 600 de îmbolnăviţi pe zi, cum i se pare demagogului Ponta situaţia sănătăţii în România”, a spus fostul preşedinte al României.

Camera Deputaţilor a adoptat, joi seara, proiectul privind carantinarea şi izolarea. S-au înregistrat 266 voturi pentru, 11 contra şi 8 abţineri. Senatul ar putea da, astăzi, vot final legii carantinării şi izolării, care a trecut aseară, de Camera Deputaţilor. Proiectul a fost adoptat cu amendamente care prevăd între altele, că persoanele care nu respectă măsura de carantină sunt obligate să suporte cheltuielile pe care aceasta le presupune, iar aplicarea unui tratament se face doar pe baza consimţământului persoanelor infectate. Carantinarea în spaţii special desemnate de către autorităţi se va realiza doar în cazul în care cei bolnavi declară că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat după adoptare: „Proiectul de lege este acoperitor pentru orice situaţie de risc epidemiologic sau biologic. Noi, mediul medical, suntem multumiți, acum putem să punem în practică măsurile care vor salva România”. (sursa)

Articolul precedentAvem legi slabe, dar un Guvern și mai slab
Articolul următorLegea privind carantina, adoptată în Camera Deputaților. În ce condiții vor fi internați pacienții și când se impune izolarea