Membrii NATO sunt pe cale să lanseze exerciții majore în Marea Baltică pentru a exersa cum să respingă un atac naval rusesc în regiune. Conduse de Germania, exercițiile – care implică 30 de nave și peste 3.000 de membri ai serviciului NATO – vor începe pe 9 septembrie, potrivit viceamiralului șef al marinei germane, Jan Christian Kaack. „Trimitem Rusiei un mesaj clar de vigilență: Nu în timp ce noi suntem de veghe”, a spus Kaack, citat de Reuters, la 1 septembrie, transmite Naval Technology, citată de Rador.

În prezent, se adună trupe din Germania, Polonia, Lituania și toate celelalte țări NATO de la Marea Baltică, precum și din aliații non-baltici, Franța, Belgia, Țările de Jos, Canada și SUA. Washingtonul intenționează să trimită nava Mesa Verde, cu lungimea de 200 de metri, la exerciții, o navă concepută pentru a transporta și duce pe uscat în jur de 800 de soldați marini, într-un asalt amfibie.
De asemenea, vor fi prezente trupe din viitorul membru, Suedia, care a lucrat deja alături de NATO în capacitățile de apărare aeriană din regiunea Mării Baltice la exercițiul Aurora 2023.

În afară de Germania, Suedia conduce din punctul de vedere al angajărilor în sectorul apărării, între țările NATO de pe litoralul Mării Baltice, de la începutul anului 2023, indică cifrele GlobalData.
Stockholmul a crescut, de asemenea, cheltuielile pentru apărare, în conformitate cu aspirațiile NATO. În 2023, bugetul de apărare al Suediei a depășit 8,7 miliarde de dolari (96,3 miliarde de Skr) și se preconizează că va ajunge la 13,4 miliarde de dolari până în 2028, potrivit raportului GlobalData, Sweden Defense Market 2023-28.

O astfel de investiție ar face ca Suedia să atingă ținta de cheltuială a NATO de 2% din produsul intern brut pentru susținerea capacităților defensive, un răspuns clar în fața agresiunii ruse, de la invadarea Ucrainei. (sursa)

Articolul precedentAr trebui interzise trotinetele electrice? O primărie va face referendum
Articolul următorOPINII. Şmecheria, cea mai proastă “calitate” a românilor. Nu putem avea o ţară ca afară cu reguli de-ale noastre