Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu se vor elimina facilitățile fiscale pentru sectorul IT, iar în construcții și agricultură va fi stabilit un calendar pentru plata asigurărilor de sănătăte împreună cu principalii actori din domeniu, șeful Executivului subliind că acesta este jalon în PNRR și pentru aderarea României la OECD.

Premierul a subliniat că trebuie îndeplinite jaloanele din PNRR pentru că „România fără fonduri europene este o țară închisă”:

„Eu vreau să îndeplinim jaloanele din PNRR, să îndeplinim reformele din PNRR, să ne încadrăm în deficit. România fără fonduri europene este o țară închisă.”

„Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană în raportul de țară, care este anual, ne recomandă de ani de zile să începem să scoatem din facilitățile fiscale, pentru că România devine nesustenabilă din venituri”, a afirmat premierul.

Acesta a precizat că a cerut Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să îi prezinte un raport, pentru că anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale la o populație lucrativă de 6 milioane de români și se înregistrează o datorie la concedii medicale de 1,2 miliarde de euro. „Sunt oameni care au nevoie de concediu medical, dar s-a abuzat de acest lucru”, a susținut Ciolacu.

Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu se ve renunța la facilitățile fiscale pentru sectorul IT:

Nu a existat nicio discuție și nu va exista de scoatere a facilităților de la IT. E o minciună și o dezinformare că ar exista discuția de scoatere a facilității de scutire de impozit pe venit.”

În ceea ce privește domeniul construcțiilor și al agriculturii, premierul a spus că Guvernul nu va lua o decizie privind eliminarea scutirii de la plata asigurărilor sociale de sănătate, până nu va exista o discuție cu principalii actori din domeniu. „E un jalon trecut în PNRR pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani, care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilități. Nu știu dacă vom scoate facilitățile anul acesta”, a adăugat Ciolacu.

În ceea ce privește eventualul dezacord al PNL față de renunțarea la aceste facilități, premierul a spus că nu comentează știri pe surse. (sursa)

Articolul precedentManagerii de spitale de stat nu mai pot fi și afaceriști. Este decizia judecătorilor de la ÎCCJ
Articolul următorVreme bizară… Caniculă, ploi abundente, furtuni și grindină- toate în aceeași zi