În Decembrie anul trecut, chiar de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Primăria Oradea a refuzat să pună la dispoziție organizatorilor unui eveniment specific zilei Sala Mare a instituției – singura dotată cu acces la toalete amenjate pentru persoanele cu dizabilități. Oamenilor li s-a oferit însă holul Primăriei, pe motiv de… colindători.

Iată ca la început de an, obiceiurile vechi – și proaste, nu s-au pierdut din păcate. Cosmin Jucan, președintele fundației Licinium scrie astfel, pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, că noile toalete publice cu plată amenjate de Primărie în pasajul subteran de la Gara Oradea le sunt interzise persoanelor cu dizabilități, care nu au nicio posibilitate de acces în pasaj, în ciuda prevederilor legale.

Desigur, și din nefericire, Oradea nu este singulară ca exemplu negativ privind accesul, sau lipsa de acces pentru persoanele cu dizabilități la infrastructura publică.

Fundația Licinium își dorește promovarea unei percepții corecte a societății civile în raportarea sa la persoanele cu dizabilități. În Oradea trăiesc 8.000 de cetățeni cu dizabilități, în timp ce în întreg județul sunt aproximativ 21.000 de oameni afectați.

Articolul precedentGuvernul Orban taie, iar apoi măsoară
Articolul următorPașaportul românesc, printre cele mai puternice din lume