Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, după o întâlnire la guvern cu mai mulți miniștri pe tema azilelor groazei, în care bătrâni și persoane cu dizabilități erau torturate, că săptămâna viitoare aceste persoane vor fi transferate în centre de specialitate pentru primi îngijirile de care au nevoie. Șeful guvernul a anunțat că toate centrele pentru copii, persoane vârstince sau cu dizabilități, de stat sau private, vor fi verificate și reanalizate toate autorizațiile iar termenul va fi foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecților.

Redăm mai jos cele mai relevante declarații:

”Am fost într-un centru din București care a preluat o parte din persoanele cu dizabilități din așa numitele Azile ale Groazei. Am fost informat că toți cei preluați au fost repartizați în funcție de situația medicală a fiecăruia.

Aceasta este o situație temporară dată de urgența momentului. Săptămâna viitoare aceste persoane vor fi transferate în centre de specialitate pentru primi îngijirile de care au nevoie. Sunt ferm convins că dl ministru al sănătății să iasă și o să detalizeze aceste lucruri.

Vreau să le mulțumesc oamenilor de suflet care au avut grija de acești bătrâni sau pesoane cu dizabilități după suferințele și tratamentul la care au fost supuși”

Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste Azile ale Groazei. Iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată că avem de-a face cu o problemă de fond, de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul.

La fel ca dvs, am văzut infractori, sunt peste tot în lume. Dar asemenea ticăloși, asemene cruzime, oameni dezumanizați total, cred că nimeni nu era pregătit pentru așa ceva.

La fel, să vedem funcționari publici complici, care în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși.

Avem trei priorități: toate centrele pentru copii, persoane vârstince sau cu dizabilități, de stat sau private, trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. Termenul va fi foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecților.

În al doilea arând, solicit autorităților de drept toleranță zero față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane total neajutorate. În afară de tratamentul la care au fost supuse aceste persoane, le-au furat și bunurile, și casele, și pensiile.

Complexitatea infracțiunilor este una care depășește imaginația noastră. Am stabilit cu ministrul justiției ca soluționarea acestor cauze să fie o prioritate.

În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către  BOR și la ONG-uri care activează în domeniul social. Avem nevoie de ajutorul dvs pe tot ce ține de latura socială, asistență. Faptele petrecute în aceste aziluri ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane, pe care nu le pot numi oameni.

Ministerul Muncii începând de luni va sta de vorbă cu toți reprezentanții cultelor, ong-uri, pentru acorduri pentru implicarea în această activitate. Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulțime de instituții de control care își pasează vina. Trebuie regândit tot sistemul de autorizare și control, de la autorizare, monitorizare și control.

Cine autorizează, cine monitorizeză, intervale și proceduri clare. Cine verifică și ce verifică.

Vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ, să nu mai existe portițe pentru nimeni. Cine are de făcut o treabă să o facă, cine nu-și face treaba să răspundă. Cine nu înțelege să-și facă treaba să plece acasă.

Nu mai vreau fugă de responsabilitate, vreau un sistem coerent cu reguli clare în acest domeniu. Vorbim de cele mai vulnerabile persoane: copii, bătrâni și persoane cu dizabilități.

Sunt ferm covins că în următoarea sesiune, împreună cu toți partenerii sociali, se vor face toate modificările legislative în acest sens.” (sursa)

Articolul precedentNew York apelează la capre pentru a curăţa buruienile din parcuri
Articolul următorVine o săptămână de foc? Ce este “cupola de căldură” care va cuprinde România