PSD a strâns aproape 500.000 de semnături din întreaga țară în favoarea plafonării și le-a adus astăzi la dezbaterile din plen.

Deputații au votat, miercuri cu 285 de voturi pentru și unul împotrivă proiectul de lege care plafonează prețurile la energia electrică și gaze. Proiectul a fost dezbătut în regim de urgență la solicitarea PSD și merge la promulgare la preşedintele Klaus Ioahnnis astfel încât, schemă de ajutor de compensare să fie aprobată până la 1 noiembrie.

Proiectul de lege stabilește pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, de cult, ONG-uri.
VEZI AICI VARIANTA FINALĂ A LEGII
Potrivit amendamentelor adoptate în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţi finali:

  • a) clienţii casnici;
  • b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
  • c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
  • d) spitale publice şi private;
  • e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult;
  • f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale

Schema de sprijin prevăzută la alin. (1) cuprinde următoarele măsuri: pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă;

De asemenea, este prevăzută exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.

Clienţii casnici, beneficiari ai ajutoarelor financiare pentru consumatorul vulnerabil de energie, în situaţia în care compensarea prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, beneficiază de compensaţia prevăzută la alin. (2) lit. a) calculată ca diferenţă dintre compensarea prevăzută în anexă şi nivelul ajutorului acordat pentru acelaşi client casnic în calitate de consumator vulnerabil.

Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz, proiectul de lege care aprobă OUG de compensare a creşterii preţurilor la energie merge la promulgare la președintele Klaus Ioahannis. (HotNews.ro)

Președintele PSD Bihor, deputatul Ioan Mang, consideră că Legea Plafonării prețurilor la energie adoptată astăzi în Camera Deputaților este o dublă victorie a PSD!

Iată reacția acestuia în urma votului dat în Camera Deputaților:

Chiar și din Opoziție, am reușit să impunem cu succes atât plafonarea, ca soluție de blocare a scumpirilor energiei, cât și includerea în mecanismul de plafonare și compensare a instituțiilor publice – spitale, școli, așezăminte sociale, etc. – dar și a IMM-urilor.

Pe de altă parte, am silit Guvernul Cîțu să admită plafonarea prețurilor la energie, chiar dacă, inițial, atât Florin Vasile Cîțu cât și PNL au respins în mod categoric această măsură.

PSD a pledat insistent, încă din vară, pentru această soluție, adoptată inclusiv în țări ale UE. Mai mult, am strâns aproape 500.000 de semnături din întreaga țară în favoarea plafonării și le-am adus astăzi la dezbaterile din plen, reușind să impunem ca plafonarea și compensarea să se aplice nu doar consumatorilor casnici, ci și instituțiilor publice, CET-urilor și IMM-urilor, cu efecte benefice generale! (sursa)

Articolul precedentCum am ajuns aici? 10 cauze care au adus România în dezastru sanitar
Articolul următorPrimul ministru din Luxemburg a plagiat masiv!