Inițiativa recentă și deloc singulară a unui lanț de supermarketuri, de a renunța la casierii umani și de a-i înlocui cu case de marcat automatizate, adică roboți, a creat reacții diverse în rândul opiniei publice, dintre cele mai polarizante – scrie deputatul bihorean Ioan Mang pe blogul său.

Au fost, desigur, cei care au văzut în asta, cu toată pasiunea de care erau în stare, un semn al progresului care ar trebui salutat și acceptat necondiționat. Mai suntem și cei care vedem în miile de concedieri potențiale la nivel național, acesta fiind doar începutul, o provocare despre care suntem obligați să discutăm, cu calm, dar să discutăm!

Pentru că, stimați colegi, decizia respectivei companii, care plătește sau nu taxe și impozite în România – nu am aceste informații – nu este despre progres. Este în schimb despre bani și despre profit.

Concret, respectivul sau respectivele lanțuri de supermarketuri, iar asta într-un singur domeniu, urmând și altele, își optimizează costurile și își cresc profitul generând șomaj. Dintr-o dată, profitul lor, crescut, devine paguba statului, pentru că oamenii lăsați fără loc de muncă vor trebui ajutați, sprijiniți, pe o durată de timp mai mică sau mai mare.

Iar atunci, și este prima întrebare pe care o ridic azi: dacă activitatea – pe românește, munca – respectivilor roboți nu este impozitată, din banii cui se vor plăti mii de indemnizații de șomaj? Din banii celor care susțin așa-zisul progres cu orice preț?

Nu putem accepta ca profitul unor companii să devină paguba Statului, adică a tuturor românilor! Nu putem accepta ca aceste firme care, încă o dată, nu știu câte taxe și impozite plătesc în România, să genereze șomaj și să nu contribuie cu nimic la rezolvarea problemelor pe care le creează în goana lor după un profit mai mare!

Întrebarea nu este, și ar fi păcat să ne lăsăm antrenați în discuții inutile, dacă roboții vor fi considerați oameni – temă cu care s-a pierdut deja mult timp și la Washington și la Bruxelles – ci dacă munca efectuată de aceștia trebuie sau nu impozitată. PSD spune clar, da!

Nu este normal ca unele companii să rămână cu profitul, iar românii cu paguba!

A doua întrebare, cu care închei, pentru că vom avea ocazia să mai discutăm când vom dezbate Legea Educației este: Cum ne pregătim pentru valurile de concedieri care ne vor lovi tot mai mult în viitor, prin tot ce se numește robotizare, automatizare, digitalizare și, desigur progres?

Companiile nu trebuie puse la zid automat, ci trebuie invitate la dialog, trebuie să aflăm nu doar ce intenții au, pentru că ele sunt clare, ci și ce nevoi umane estimează că vor avea astfel încât sistemul de educație să le întâmpine și să genereze angajați care cu greu, sau într-un timp mai lung, pot fi înlocuiți de roboți, în diversele lor forme.

(Declarație politică, Camera Deputaților, 14.03.2023)

PS. Subiectul impozitării muncii aparatelor automatizate/roboților (unde sunt incluse și casele de marcat self-service) a fost pus în discuție în urmă cu mulți ani de zile la nivel internațional. În 2017, Bill Gates atrăgea atenția asupra necesității unor astfel de taxări din partea statelor unde companiile înlocuiesc oamenii cu roboți pentru a-și scădea costurile. Din păcate, Parlamentul European a respins o asemenea lege la vremea respectivă, deși socialiștii europeni au susținut această idee.

În concluzie, avem nevoie de o lege în acest sens, dar ea trebuie să fie cât mai cuprinzătoare pentru a lua în calcul toate modificările apărute odată cu folosirea tot mai intensă in viitor a aparatelor automatizate in locul oamenilor. Trebuie să ne asigurăm că peste 5 ani, peste 10 ani, statul va avea bani pentru pensii, asistență medicală, educație etc.

Articolul precedentPatru țări europene se opun noului contract al UE cu Pfizer pentru vaccinul anti-Covid
Articolul următorCând intră elevii în vacanța de Paști. Copiii se vor bucura de aproape două săptămâni libere