În intervențiile mele anterioare am făcut referire de mai multe ori la ceea ce înseamnă conceptul de ”patriotism economic”, o viziune pe care Partidul Social Democrat și-a asumat-o pentru noul program de guvernare ce va fi pus în aplicare în următorul an și jumătate.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a dovedit, chiar din prima sa ședință, că este capabil să aducă o schimbare majoră în actul guvernării. Iar această schimbare nu este doar una de persoane, ci, mai mult decât atât, este și o schimbare de viziune economică și socială. PSD se va concentra în principal pe temele care îi preocupă cel mai mult pe cetățeni, pe ceea am definit ”patriotism economic”: combaterea speculei la alimente, creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare, susținerea producției românești. Printre acestea, combaterea speculei la alimente reprezintă urgența maximă a noului Guvern PSD-PNL.

După reglementarea prețurilor la energie și oprirea speculei la carburanți, prețurile la alimente reprezintă problema ceea mai presantă a cetățenilor și principala sursă a inflației. La alimente inflația este dublă față de celelalte bunuri și servicii. Între 60% și 90% din majorările de prețuri care îi afectează în mod direct pe cetățeni vin din creșterea prețurilor la alimente. Energia și alimentele sunt bunuri indispensabile, iar din aceste motiv creșterile de prețuri la aceste produse îi afectează cel mai puternic pe cei cu venituri mici și medii, care nu se pot lipsi de energie și de alimentele de bază.

PSD a reușit deja să determine Guvernul Ciucă să adopte reglementarea prețurilor la energie. Efectele se văd acum când inflația a scăzut semnificativ, însă prețurile la alimente sunt în continuare speculative și de aceea trebuie intervenit pentru protejarea celor cu venituri mici și medii și pentru atingerea obiectivului de a ajunge la o inflație cu o singură cifră.

În acest sens, Guvernul Ciolacu are ținte precise pe toate planurile: de la fermieri, la procesatori și la comercianți. Pe fiecare direcție, Guvernul a pregătit o măsură distinctă. La producători, se are în vedere instalarea sistemelor de energie verde la ferme pentru scăderea costurilor de producție. Procesatorii vor fi sprijiniți pentru a investi în procesarea de alimente, în timp ce comercianții vor fi obligați să limiteze adaosurile comerciale la produsele alimentare de bază.

Așa cum se întâmplă și în alte țări din Uniunea Europeană, comercianții vor trebui să afișeze la raft și prețul producătorului, pe lângă prețul de vânzare, astfel încât cetățenii să poată identifica cei mai eficienți comercianți, care practică cele mai mici adaosuri. Este o practică la nivel european în aproape toate statele care au economii bazate pe piața liberă și unde s-a înțeles că în perioadele de criză, când competiția este perturbată, crește tentația de speculă, în dauna clienților finali, iar statul trebuie să intervină pentru a impune descurajarea acestor practici incorecte.

Așa cum a declarat premierul Marcel Ciolacu, ”mandatul acestui guvern este despre reforme și economie”. Reducerea prețurilor la alimentele de bază este doar prima dintre măsurile bune și cu impact direct în viața de zi cu zi a fiecărui român. Sunt convins că și în următoarele ședințe, Guvernul Ciolacu va continua să promoveze soluții de stimulare economică, astfel încât rezultatele guvernării să se concretizeze prin creșterea nivelului de trai al românilor. Vom lua toate măsurile ca economia să producă mai multă valoare și locuri de muncă, iar rezultatele să se vadă concret în creșterea bunăstării oamenilor.

Ca de fiecare dată, PSD demonstrează că are soluții economice pentru problemele românilor!

Declarație politică, Camera Deputaților, 21.06.2023

Articolul precedentVineri va fi cea mai călduroasă zi de până acum, temperaturile vor fi greu de suportat. De duminică însă, vremea se schimbă radical
Articolul următorRegizorul filmului „Titanic” James Cameron, despre implozia Titan: „Nu a fost o surpriză; Am urmărit aceste căutări, ştiind foarte bine că este zadarnic”