În 15 februarie, deputatul bihorean Ioan Mang anunța faptul că, în Camera Deputaților, Grupul de lucru pentru Hidrogen, constituit în cadrul Comisiei pentru Industrii și Servicii, a finalizat și depus “Propunerea legislativă privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei și transporturilor”.

La solicitarea BihorNews.ro, Ioan Mang ne-a transmis câteva explicații cu privire la acest subiect de actualitate.

Conform deputatului PSD Bihor, războiul energetic declanșat de către regimul Putin împotriva Europei a arătat, dacă mai era nevoie, cât de nocivă este pentru noi dependența de un număr restrâns de surse și de furnizori de energie și cât de importantă este inovarea în acest domeniu.

La nivel european, mai spune Ioan Mang, în ultimii ani, majoritatea dezbaterilor publice s-au referit mai ales la electricitate, cu un elan lăudabil, dar cu o abordare, din punctul meu de vedere, cel puțin miopică, dat fiind că indiferent de rezultatele obținute, iar aici e mult de discutat, nu vom face decât să înlocuim o dependență cu alta și, mai grav pe termen lung, să generăm alte surse de poluare, ceea ce reprezintă o certitudine de fiecare dată când, la fel ca în cazul combustibililor fosili, supra-utilizăm o anumită resursă! Avem, fără discuție, nevoie de diversificare.

Din acest motiv, ne-a transmis deputatul, am dorit să semnalez propunerea legislativă pe care alături de colegi din cadrul coaliției de guvernare am depus-o în Parlament, privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei și transporturilor. Această inițiativă, spune Ioan Mang, reprezintă o șansă pentru România.

În primul rând, și salut acest lucru, Uniunea Europeană dă semnale clare că își dorește evitarea unor noi situații de dependență, prin inițiative precum RePower EU sau Fit for 55, în cadrul cărora, de o manieră proactivă, se înscrie și propunerea noastră legislativă.

Pentru România, oportunitatea este imensă. Mă gândesc în primul rând la locurile de muncă de calitate și specializate care vor fi create, la salariile atractive pe care oamenii le vor câștiga. Mă gândesc de asemenea la saltul tehnologic pe care îl vom realiza, la oportunitățile generate în mediul privat prin tot ce va însemna construirea infrastructurii necesare. Vom crea așadar un nou sector economic, cel al hidrogenului curat, cu impact bugetar neutru sau pozitiv și vom crește competitivitatea industriei românești.

Și nu în ultimul rând, mă gândesc la potențialul țării noastre de a-și asigura necesarul de energie, de a se consolida ca și furnizor regional și de a lăsa generațiilor viitoare un mediu mai sigur și mai curat.  

Pentru toate aceste motive, enunțate succint, aștept cu încredere dezbaterea și adoptarea în procedură de urgență a inițiativei pe care am propus-o, a încheiat Ioan Mang.

Articolul precedentDe la cititori. Oradea: dezvoltare sau degradare?
Articolul următorLecţia reciclării, predată de preoţi la slujbă. Cum îi conving pe enoriaşi să arunce gunoiul selectiv: “Să păstrăm curat ceea ce Dumnezeu ne-a dat”