Declarație politică, Camera Deputaților, 08.02.2023

În prima mea declarație politică din această nouă sesiune parlamentară aș dori să mă refer la un subiect care stârnește deja controverse în coaliția de guvernare, chiar dacă este încă doar la stadiul de idee, ceea ce arată importanța sa politică pentru societatea românească. Mă refer la propunerea PSD de a introduce taxa de solidaritate pe veniturile marilor companii.

Ca om de stânga, dar și ca antreprenor român cu o experiență de peste 30 de ani, consider că o taxă care să vizeze marile companii din România este una cât se poate de normală și de necesară. În contextul actual în care populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor, nu putem rămâne indiferenți când vedem că există companii care speculează situația economică și se supra-îmbogățesc pe seama celor care muncesc din greu.

Taxa de solidaritate propusă de PSD vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat. Aceste firme cu venituri foarte mari încearcă să ”fenteze” statul român și societatea românească, plătind mult mai puțin decât ar fi corect, spre deosebire de întreprinderile mici și mijlocii care, în ciuda perioadei dificile pe care o traversăm, să străduie să-și plătească în mod onest taxele, susținând astfel bugetul public.

PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri. Așa cred că e corect și cinstit! Doar așa putem vorbi despre o economie de piață funcțională și nu despre un capitalism al prăduitorilor! În ciuda criticilor PNL, propunerea noastră vizează descurajarea comportamentelor speculative nocive, care au afectat în mod nejustificat puterea de cumpărare a cetățenilor români. Nu este un atac nici la adresa economiei de piață și nici la adresa companiilor străine. Este însă un atac la adresa celor care fură economia românească!

Simultan cu introducerea acestei taxe de solidaritate, consider că este necesară și reducerea impozitării muncii și creșterea veniturilor angajaților. Pentru Partidul Social Democrat, pe primul loc sunt oamenii și economia românească, de aceea, veniturile lor trebuie să crească astfel încât toți să aibă un trai decent. Nu este corect ca factura crizei să fie plătită doar de cetățeni, în timp ce marile companii prosperă, exportându-și profiturile.

În această perioadă dificială, obiectivul PSD este de a sprijini, pe de o parte populația vulnerabilă, pe de altă partă să acordăm o atenție suplimentară categoriilor active, respectiv salariaților cu venituri mici și medii, care prin munca lor contribuie cel mai mult la dezvoltarea economică a țării. Modelul fiscal propus de PSD are în vedere scăderea taxelor pe aceste salarii, astfel încât, la finalul lunii, angajații să rămână cu mai mulți bani în buzunare.

În concluzie, aș dori să mai subliniez încă odată, ca să fie clar pentru toată lumea: marile companii din România au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România! Scopul final al taxei de solidaritate este de a susține măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajații cu venituri mici sau medii, și de a susține investițiile sistemul de educație, un domeniu strategic care pregătește viitoarea forță de muncă a României. (sursa)

Articolul precedentRomânia, sac de box pentru politicienii maghiari?
Articolul următorTemperaturi ca în Siberia. Termometrele vor indica până la MINUS 25 de grade în România