România are cei mai mulți copii care își pierd viața în accidente rutiere din toată Uniunea Europeană. Iar vinovații sunt adulții.

În mașină, copiii nu poartă centura de siguranță ori nu sunt fixați corect în scaunele speciale. Iar ignoranța părinților îi poate costa viaţa pe cei mici.

Claudiu Costea – Brigada Poliţiei rutiere: “Dacă un copil nu este asigurat în scaun atunci când este în maşină atunci în caz de impact el se comportă ca un proiectil iar urmările pot fi fatale”.

Specialiştii le recomandă părinţilor să folosească dispozitivele adecvate vârstei. Din păcate peste 70 la sută dintre părinţi montează greşit scaunele auto.

În cazul în care scaunul de maşină sau un booster de înălţime are un joc mai mare de doi centimetri pe bancheta din spate înseamnă că nu e corect montat şi la o frână puternică sau un eventual impact viaţa copilul poate fi pusă în pericol.

Doinița Dumbravă – consilier Siguranţă Auto Copii Specialiştii Centrelor Siguranţă Auto: Cele mai frecvente greşeli întâlnite sunt fie au poziţionat nou-născutul în mod incorect în scaun sau au instalat incorect scaunul. Două din cinci scaune sunt montate sub un unghi de înclinare incorect, scaunele au centurile lăsate din fantă incorecte sau un scaun necertificat”.

România ocupa primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea minorilor în accidente. La nivel mondial, la fiecare 8 minute un copil îşi pierde viaţa într-un accident rutier.

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentCele mai puternice pașapoarte din lume în 2023. Ce loc ocupă România și unde avem nevoie de viză
Articolul următorVremea azi, 20 iulie