Guvernul extinde plafonarea preţurilor la mai multe sortimente de alimente şi o prelungeşte cu încă trei luni. Consiliul Concurenţei vede în continuare ieftiniri spectaculoase la alimentele de bază: cu 50% mai mici în august faţă de iulie. Economiştii spun că reducerile nu sunt meritul politicienilor, cel puţin la fructe şi legume. A fost sezonul lor, a crescut oferta şi au scăzut preţurile. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: Decizia politică a fost luată. Executivul va extinde de la 1 noiembrie plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază pentru încă 3 luni. La cele 14 categorii de produse vor fi incluse alimente noi, iar altele ar putea dispărea. Ministerul Agriculturii va face o analiză în acest sens. Spre exemplu, pe lângă laptele de vaca proaspăt de 1 litru cu 1,5 % grăsime, am putea vedea ieftiniri la raft și pentru laptele de 500 de mililitri. Dacă acum plafonarea se aplică doar pentru un cofraj de 10 ouă, din noiembrie s-ar putea aplica și pentru un cofraj de 30 de ouă.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Pot fi mai multe tipuri de pâine, poate sa fie şi lapte la 1 litru de 3,5% grăsime, în funcţie de cantităţile pe care comercianţii şi partea de procesare le vor pune la dispoziţie.

Luna trecută, preţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 49%. Cel mai mult s-au ieftinit fructele şi legumele, anunţă Consiliul Concurenţei. Pe lista cu cele mai mari căderi de preţuri găsim şi ceapă, ardei şi morcovi. Românii nu văd, însă, diferenţe semnificative la raft.


Modificări ar putea apărea şi în cazul tichetelor de masă. 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Guvernul ia în calcul sa transforme bonurile de masă în bani. Astfel, angajatorul ar putea alege dacă oferă sumele sau tichetele de masă. Măsura este discutată în cadrul pachetului de reforme fiscale.

Şi ar duce la pierderi de până la șase miliarde de lei ale afacerilor din Horeca.

Valoarea tichetelor de masă a fost majorată la 1 august de la 30 la 35 de lei şi va ajunge anul viitor la 40 de lei.

Ieftiniri la alimentele de bază

– Prune 49%

– Struguri 47%

– Roșii 37%

– Ceapă 37%

– Ardei Bianca 35%

– Morcovi 34%

– Cartofi 32% 

– Pepene roşu 29 (observatornews.ro)

Articolul precedent200.000 de accidente rutiere în ultimii 10 ani: Cinci oameni mor zilnic pe șoselele din România/ Situația în Bihor
Articolul următorÎn ciuda provocărilor economice, românii sunt cei mai cheltuitori europeni când vine vorba de alimente