Florian Bodog, senator PSD Bihor: Așa cum știm cu toții, datoria publică a României a avut un trend predominant ascendent în ultimii ani, ajungând la un nivel record în prezent. Pe baza cifrelor oficiale din perioada postaderare a României la Uniunea Europeană, ianuarie 2007 – iunie 2023, Ziarul ”Gândul” a realizat o analiză pe cât de pertinentă, pe atât de neglijată, din păcate.

Aș vrea să insist asupra acestui subiect important, în primul rând, pentru că românii trebuie să știe adevărul, trebuie să știe cine sunt cei care au îndatorat țara noastră pentru următoarea generație!

Pe parcursul ultimilor 16 ani și jumătate de la aderarea la UE, la Palatul Victoria au fost 18 guverne, conduse de 12 premieri, dintre care șapte au fost prim-miniștri de „dreapta” de la PNL-PDL (Tăriceanu, Boc, Ungureanu, Cioloș, Orban, Cîțu și Ciucă), iar cinci de stânga de la PSD (Ponta, Grindeanu, Tudose și Dăncilă). În 2023, față de 2007, anul aderării României la UE, datoria publică a crescut nominal de aproape opt ori și procentual de la 19,8% la 50,1% din PIB.

Executivele cu premieri PNL-PDL au guvernat, în total, timp de 81 de luni (6 ani și 9 luni) și au acumulat o datorie de 493,3 miliarde de lei. Prim-miniștrii social-democrați din perioada postaderare, au guvernat 77 de luni (6 ani și 5 luni) și au acumulat o datorie de doar 135,7 miliarde de lei. Asta înseamnă că, într-o perioadă aproape egală, guvernările cu premieri PNL-PDL au împrumutat de aproape patru ori mai mult decât au făcut-o guvernele cu prim-miniștri PSD.

Așadar, după cum reiese din analiza ”Gândul”, adevăraţii vinovați pentru dezastrul din vistieria țării sunt niște incompetenți și pungași de ”dreapta”, care au gestionat execrabil guvernarea țării, iar acum trebuie să vină Guvernul Ciolacu să plătească oalele sparte ale acestora.

Avem nevoie urgentă de consolidare fiscală pentru că 60% din banii împrumutați de România merg pentru plata sau refinanțarea datoriilor din urmă, mai ales a datoriilor imense contractate de către premierii de tristă amintire, Orban și Cîțu. Aceștia doi s-au „luptat” așa de bine cu criza sanitară încât au reușit să bage România într-o criză bugetară. România este deja cu un pas în prăpastie, iar fără măsuri ferme și asumate, pe care PSD este decis să le adopte, România poate face pasul spre haos. Sunt convins însă că actualul premier, Marcel Ciolacu și cabinetul său, cu susținerea noastră din Parlament, vor face tot ce le stă în putință ca să evităm dezastrul.

Cel mai probabil, până la finalul lunii, Guvernul va finaliza procedura privind angajarea răspunderii în Parlament, pentru a aplica măsurile de care România are nevoie. Vorbim despre măsuri bugetar-fiscale pe trei paliere: combaterea evaziunii, reducerea cheltuielilor statului și asigurarea echității fiscale. Principiul de la care pornim este unul cât se poate de corect: cei cu venituri mici și care muncesc din greu trebuie protejați, iar profitul excesiv, viciul și luxul trebuie supraimpozitate. Este abordarea noastră de stânga, social-democrată! Pachetul de reforme nu va aduce criză și austeritate, așa cum ne-au obișnuit guvernările de „dreapta”, ci echilibru bugetar și echitate socială. (sursa)

Articolul precedentCe trebuie să facă toții șoferi la fiecare 6 secunde. Titi Aur: Toate testele au demonstrat. Ar trebui învățat în școala de șoferi (VIDEO)
Articolul următorMETEO. În Crișana, temperaturile scad chiar și cu 10 grade față de ziua trecută