Tinerii ecologiști din Europa se dovedesc a fi cei mai mari dușmani ai tehnologiei.

În cadrul emisiunii „Nod în Papură“, la DC News, jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit despre tinerii ecologiști din Europa care au strâns semnături pentru a opri intenția de a se extrage metale rare pe continent.

„O asociație civică a strâns mii de semnături pe o petiție. Sunt 60.000 de cetățeni europeni revoltați că Europa vrea să permită mineritul după minereuri rare. Oamenii ăștia, cei 60.000, au făcut apelul de pe un laptop, o tabletă sau un telefon mobil. Or, acele minereuri rare se caută pentru tablete, telefoane mobile, bateria trotinetei electrice etc.“, a spus Val Vâlcu.

„Ecologia e doar un mecanism de tip ideologic. Este o ideologie și de aceea și avem partide ecologiste. Asta înseamnă că nu are legătură cu falsul sau corectitudinea, la fel ca social-democrația sau liberalismul“, a precizat Alfred Bulai.

„Nu poate aceeași persoană să urle împotriva metalelor rare și să aibă 3 telefoane mobile sau tablete“, a completat Val Vâlcu.

„Da! Este un sistem de credințe! Mulți, din păcate, – sunt mulți tâmpiți în societate – gândesc în termenii dimensiunii științifice, inclusiv a ideologiei, care e un sistem de credințe. E ca și cum crezi sau nu în Dumnezeu“, a replicat Alfred Bulai.

„Nu poți ca în timp ce stai în cazanul cu smoală să zici că ești cu Dumnezeu“, a mai spus Val Vâlcu.

„Ideea de a fi științific e o paradigmă care dă foarte bine. Când vorbești cu cineva, ca să dea bine zici că ‘e științific’. Cei mai mulți nu au treabă cu știința, ci au doar credință.“, a spus Bulai.

„Ăștia se închină la laptop și de cealaltă parte anatemizează metalele din care e făcut“, a insistat Val Vâlcu.

„Da! De exemplu, sunt oameni care nu vor să mai fie blănuri de animale, dar vor produse chimice. Acele chimicale probabil că fac infinit mai rău decât animalul care a murit la un moment dat și pielea i-a fost folosită“, a precizat Alfred Bulai.

În această vară, Europa s-a orientat către Grecia în vederea exploatării a două metale rare vitale pentru industriile de semiconductori, telecomunicaţii şi vehicule electrice, după ce China a restricționat exporturile de galiu şi germaniu, informează publicaţia elenă Kathimerini, citată de Agerpres.

„Grecia sprijină iniţiativa UE pentru autonomie strategică şi poate contribui la acest efort extrăgând materii prime critice şi pământuri rare care există în subsolul său“, a spus în vară Theodoros Skylakakis, ministrul Mediului și Energiei. (sursa)

Articolul precedentGrevă de avertisment în instituţiile subordonate Ministerului Muncii/ Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de nivelul salariilor, condiţiile de lucru, deficitul de personal
Articolul următorUn nou val de aer polar lovește România. Avertismentul ANM: „Vorbim de ninsori și intensificări ale vântului”