Analiză a publicației bulgare DNEVNIK, preluată de Rador Radio România:

Instalațiile subterane de depozitare a gazelor din Europa sunt pline în proporție de peste 99%, cu o zi înainte de a expira termenul limită conform căruia toate țările trebuie să își asigure stocuri pentru iarnă înainte de începerea sezonului de încălzire. Potrivit unui regulament european adoptat în 2022 ca instrument de reducere a dependenței energetice de Rusia, statele membre trebuie să garanteze o umplere de cel puțin 90% până la 1 noiembrie, când începe în mod tradițional sezonul de încălzire.

Potrivit datelor organizației Gas Infrastructure Europe, cu sediul la Bruxelles, toate țările și-au îndeplinit obligația de a avea o rezervă de 90% din volumul depozitelor lor de gaze până la începutul lunii noiembrie. Din datele organizației reiese clar că depozitul de gaze bulgar de la Ciren a fost umplut în proporție de 97,66%, 29 octombrie 2023.

În acest moment, cel mai apropiat stat de minimul european este Letonia, unde depozitele de gaze sunt pline în procent de 95,7%, în timp ce România raportează 105% și Portugalia – aproape 106% pline. Germania, care înainte de război din Ucraina era cel mai mare consumator de gaz natural rusesc, s-a aprovizionat, umplând 99,43% din volumul depozitelor sale de gaze.


Importurile de gaz rusesc prin conducte scad la jumătate

Exportul de gaze naturale către Europa ale companiei de stat ruse Gazprom a scăzut cu 2,4% în luna octombrie, comparativ cu luna septembrie, conform calculelor Reuters, bazate pe volumele expediate prin Ucraina și Turcia. Dacă livrările rămân aproximativ la același nivel până la sfârșitul anului, atunci în 2023 exporturile Gazprom către Europa vor fi la jumătate față de nivelul de anul trecut. Reuters calculează volumul de combustibil importat prin conducte de gaz la 28-29 de miliarde de metri cubi.

Stația de măsurare Sudja de la granița ruso-ucraineană, precum și conducta Turkish Stream, care traversează Marea Neagră, sunt singurele rute funcționale pentru transferul gazului rusesc în Europa. Livrările totale de gaze naturale rusești prin cele două conducte în luna octombrie au totalizat aproximativ 2,74 miliarde de metri cubi. Dintre acestea, aproximativ 1,45 miliarde de metri cubi, sau 46,6 milioane de metri cubi pe zi, au fost trimise prin Turkish Stream, al cărui traseu trece prin Bulgaria. În 2022, Gazprom a exportat un total de 62 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa prin conducte de gaze, în timp ce în primele 10 luni ale acestui an – circa 23 de miliarde de metri cubi.

Mai multe petroliere rusești la terminalele de GNL

Potrivit datelor Reuters din luna august, consumul de gaz natural lichefiat rusesc în Europa este în creștere și este deja peste nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina. În primele șapte luni ale anului, țările UE au importat cu 40% mai mult gaz natural lichefiat rusesc pe cisterne față de aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor companiei Global Witness, citate de Reuters.

Țările din UE au importat 22 de milioane de metri cubi de gaz natural lichefiat rusesc în lunile ianuarie-iulie. Spania și Belgia sunt principalii cumpărători de gaz lichefiat rusesc în Europa. China este cel mai mare consumator din lume, cu 20% din vânzările totale de GNL din Rusia în luna august. Rusia reprezintă aproximativ 16% din totalul importurilor de gaze naturale lichefiate în UE în perioada ianuarie-iulie, arată datele de la Aurora Energy Research. Spre deosebire de importurile de petrol și cărbune din Rusia, gazele naturale nu fac obiectul sancțiunilor în Uniunea Europeană. (Articol de Iovka Dimitrova / Traducerea: Mirela Petrescu) (sursa)

Articolul precedentDe sărbători vom plăti mai puțin pentru aceste alimente. Lista completă
Articolul următorDacă un proiect de lege privind regimul armelor şi muniţiilor va fi aprobat, România s-ar putea transforma într-un imens şi sângeros poligon de trageri!