Dacă un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, care nu a fost agreat de Guvern dar a trecut tacit de Senat, va fi aprobat de Camera Deputaților, România s-ar putea transforma într-un imens şi sângeros poligon de trageri.


Valentin Bolocan: În primul rând, la capitolul „categoriile de persoane fizice care pot fi autorizate să procure arme letale“ se dorește introducerea unui articol care prevede că pot avea acest drept și „persoanele care nu sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu violenţă sau cele privind regimul armelor şi muniţiilor“. Mai exact, în afară de aceste persoane, oricine și-ar putea procura arme cu glonț. „Din punctul meu de vedere, o asemenea normă care prevede că armele de foc nu pot fi achiziționate de către persoanele condamnate la infracțiuni cu violență este lipsită de conținut. Practic, nu își atinge scopul de a oferi protecție la modul general persoanelor, ba chiar societății în sine. Cunoaștem faptul că infracțiunea de trafic de persoane sau proxenetism, de exemplu, se realizează și cu violență, dar și fără violență, iar urmările sunt la fel de grave. De asemenea, și traficul de droguri este o infracțiune fără violență, dar urmările pot fi mai grave, cu un pericol mult mai mare decât cel al unor infracțiuni cu violență“, susține avocatul Adrian Cuculis.

Arsenalul de acasă

De asemenea, potrivit noii legi, persoanele autorizate vor putea avea un număr nelimitat de arme, chiar și de apărare, în loc de două cum prevede legea în prezent, iar experții susțin că o astfel de modificare ar vulnerabiliza siguranța publică în general deoarece „nu există niciun argument valabil pentru ca o persoană să-și cumpere 100 de pistoale cu glonț pentru a se apăra“. Apoi, într-un alt articol, se prevede introducerea unei noi excepții de la lege referitoare la persoanele care pot utiliza dispozitive de ochire laser sau pe timp de noapte și amortizoare de sunet. „Sistemele la care se face referire au o destinație exclusiv militară, sens în care orice deținere a acestora de către alte persoane ar reprezenta pericol pentru ordinea publică“, au motivat experții guvernamentali în punctul de vedere trimis Senatului.

Apoi, proiectul mai conține o modificare care ar da „titularului posibilitatea de a păstra arma la domiciliul, reşedinţa înscrisă în documentul de identitate şi orice alte locuri utilizate de acesta“. În prezent, posesorul armei are înregistrată la poliție adresa la care o depozitează pentru ca agenții să poată face verificări de securitate. Dacă modificarea legislativă trece, poliția nu ar mai putea controla periodic, așa cum spune legea, modul în care se păstrează armele. În plus, „ar conduce la diminuarea controlului organelor competente asupra circulației armelor și munițiilor și implicit la scăderea gradului de siguranță publică“, susțin experții.

Ridicarea interdicției la alcool

Proiectul de modificare legislativă mai prevede, sec, că persoanelor sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor ori când sunt în stare avansată de oboseală le este interzis să poarte armă. Din punct de vedere legal, în prezent armele de apărare şi pază, adică pistoale cu glonț, pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane: demnitari, magistraţi, diplomaţi, militari şi poliţişti.

Agresivitate crescută

După aprobarea tacită în Senat, APADOR-CH a comunicat că nu este oportună relaxarea regimului armelor, în contextul agresivităţii crescute din societate, și a transmis ieri Camerei Deputaților solicitarea de a renunța cu totul la proiect sau măcar la două dintre prevederile periculoase din el, pe care le găsește complet nejustificate. „Din experienţa ţărilor în care regimul armelor este foarte relaxat rezultă că, din ce în ce mai des, armele sunt implicate în diverse incidente, la şcoală, pe stradă, în magazine, soldate cu uciderea multor persoane. Nu este necesar ca această experienţă să fie preluată şi în România.(…)“, arată organizația. ONG-ul cere să existe interdicție de a avea permis de armă pentru „persoanele care sunt inculpate pentru orice fapte săvârşite cu intenţie“ și nu este de acord cu ridicarea restricției de două arme pentru cei care au arme de apărare. (adevarul.ro)

Articolul precedentEuropa intră în sezonul rece cu rezerve de gaz de 99%. Se va vedea în prețuri?
Articolul următorDoar 5% dintre părinţi îşi înscriu copiii la cursuri de educaţie pentru sănătate, iar școlile care pun la dispoziție opționalul sunt insuficiente, afirmă Alexandru Rafila