Președintele rus Vladimir Putin, miercuri, a trimis scrisori autorităților din Finlanda și Suedia, cerându-le să ofere garanții de securitate pentru Moscova, pe fondul războiului în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina. Scrisoarea este considerată o amenințare a Kremlinului la adresa ambelor țări scandinave cu privire la posibilitatea ca acestea să adere la NATO.

Cotidianul spaniol Marca realizează o analiză prin care arată faptul că Vladimir Putin consideră apartenența Finlandei și a Suediei la NATO ca o amenințare directă la adresa Rusiei și, prin urmare, le-a cerut țărilor să se abțină.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a afirmat că, în cazul în care Suedia sau Finlanda vor încerca să adere la Alianţa Nord-Atlantică, acest lucru “va genera consecinţe militare şi politice grave, care ar necesita ca Rusia să adopte măsuri de reciprocitate”.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a invitat Suedia și Finlanda să participe la un summit virtual privind situația din Ucraina și în jurul acesteia.

Finanda și Suedia vor decide dacă aderă la NATO

Opinia scenei politice finlandeze cu privire la aderarea Finlandei la NATO ”este pe cale să se schimbe”, după ce Rusia a invadat Ucraina, estimează marţi premierul Sanna Marin, în urma unei reuniuni cu alţi lideri de partid, relatează AFP.

”Nu am luat nicio decizie finală. Vom evalua felul în care vom proceda”, a anunţat ea la ieşirea de la această întâlnire, scrie news.ro.

Premierul suedez, Magdalena Andersson, a făcut cunoscut marţi că guvernul său doreşte să consolideze capacităţile militare ale ţării şi să accelereze reînarmarea acesteia deja în curs, după invazia Ucrainei de către Rusia, notează AFP.

Premierul suedez a explicat că aderarea la NATO este o decizie pe care o vor lua pe cont propriu și nu influențați de marile puteri. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog: De fiecare dată când vom fi dezbinați, rușii vor profita!
Articolul următorNicolae Ciucă şi-a început vizita în Polonia / A fost primit de premierul Mateusz Morawiecki