Atenție la goana după iod, îi avertizează pe români un medic: ”O supradoză poate duce la stop-cardiac!”

Dr. Florin Dobrescu, specialist în medicină internă, consideră că nu e greșit că românii își cumpără pastile de iodură de potasiu, însă este foarte important ca ei să știe cât, cum, cine și când trebuie să ia tratamentul. Iar asta se poate face numai din surse oficiale.

Invazia Ucrainei de către Rusia, știrea despre creșterea radioactivității la Cernobîl și apoi amenințarea cu rachetele nucleare făcută de liderul Vladimir Putin i-au determinat pe români să ia din nou drumul farmaciilor. Dezastrul de la centrala nucleară ucraineană, din mai 1986, le-a reactivat amintirea pastilelor de iod pe care le-au luat și despre care li s-a spus că i-au protejat atunci de radiații.

”Iodul te protejează doar pentru cancerul la tiroidă”

– Domnule doctor Florin Dobrescu, sunt puține farmacii în care se mai găsesc acum pastile de iodură de potasiu!

– Era de așteptat să se întâmple așa ceva pentru că românii nu au uitat de catastrofa de la Cernobîl și de cum consideră au fost salvați de pastilele de iod care le-au fost distribuite de autorități.

– Este bine că le cumpără fără o recomandare oficială?

– Sincer, eu nu mi-am pus problema, în mod stringent, să-mi procur pastile de iod, dar nu cred că e greșit ca fiecare familie să aibă acasă câteva pastile de iodură de potasiu. Mai exact, câte două pastile de 65 mg de persoană, iar în cazul copiilor, câte o pastilă. Dar nu încurajez să cumpere cu cutiile, să se creeze o penurie în farmacii și să-i priveze pe alții de el. 

– Este pastila de iod antidotul în caz de expunere la radiații?

– Nu. Acesta este un mit. Iodura de potasiu are o utilitate limitată, te apără doar împotriva dezvoltării ulterioare a cancerului de tiroidă. Iodul este foarte ușor de asimilat. Iodul natural, cel de care are nevoie glanda tiroidiană pentru a funcționa normal, este un izotop stabil. În cazul radiațiilor nucleare sunt eliberați izotopii de iod radioactivi cu timpi de înjumătățire rapidă, până la 8 zile. Pentru a împiedica asimilarea acestora atunci când suntem expuși la radiații, suprasaturăm organismul cu iod provenit din pastilele de iodură de potasiu. Practic, umplem organismul cu iodul bun pentru ca iodul toxic să nu mai aibă loc. 

Citeşte întreaga ştire: Atenție la goana după iod, îi avertizează pe români un medic: ”O supradoză poate duce la stop-cardiac”

Articolul precedentUrsula von der Leyen mulțumește românilor pentru ajutorul dat ucrainenilor: Sunteți un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa. Doamnă, dar despre Schengen NIMIC?
Articolul următorVicepreședintele SUA, Kamala Harris, ar putea veni în România