România are un drept de creanță deplin valabil asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la 107 ani de la eveniment. Problema tezaurului României evacuat la Moscova este, în plan extern, necunoscută, spun reprezentanții BNR. Tocmai de aceea, Banca Națională e decisă să ducă o campanie de informare. Un prim pas va fi făcut în Parlamentul European, transmite RFI România.

„Ne-am propus organizarea mai multor evenimente prin care să reafirmăm, mai ales în plan internațional, că România are un drept de creanță deplin valabil din punct de vedere istoric și juridic asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917, a transmis guvernatorul BNR în cadrul unui simpozion dedicat chestiunii Tezaurului.

El a ținut să explice că recuperarea Tezaurului a fost întotdeauna o chestiune de prioritate a BNR și a trecut în revistă eforturile făcute de-a lungul anilor într-un proces ce s-a dovedit a fi extrem de dificil.

O problema majoră în această chestiune o reprezintă faptul că subiectul nu este cunoscut pe plan extern.

Pe asta își va concentra acum BNR atenția, explică guvernatorul BNR.

Prezent la discuții, Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, membru al Comisiei comune româno-ruse pentru studierea Tezaurului, a ținut să explice de ce Banca Națională nu va renunța niciodată la revendicarea Tezaurului.

„De ce Banca Națională bate tot timpul șaua să priceapă iapa și continuă acest demers? Deoarece Banca Națională este o bancă centrală. Ca orice Bancă are un bilanț de profit și pierderi. Niciun bancher nu vrea să aibă pierderi. Banca Națională a ținut acest jurnal, acest bilanț și întotdeauna până în 1922 a menționat acolo la pierderi pierderile pe care le-a avut prin transportul aurului în Rusia. Niciodată Banca Națională nu va înceta să își revendice acest drept legitim. Așa cum a spus guvernatorul, în limbaj bancar, Banca Națională, față de Banca de Stat a Imperiului Țarist și Federația Rusă moștenește și avantaje și dezavantaje, are o creanță exigibilă, executorie o să vedem dacă e și lichidă mai puțin important, deoarece noi știm valoarea acestui depozit de aur.”

articolul complet pe RFI România

Articolul precedentTemperaturi mai coborâte decât cele obişnuite pentru sfârşitul lunii noiembrie şi primele zece zile din decembrie, anunță meteorologii
Articolul următorUn vânzător de suveniruri din Zanzibar a lipit magneţi pe Iohannis, crezând că e frigider