Kamala Harris vine în Romania săptămâna viitoare. Preşedinţia SUA analizează în mod activ posibilitatea unei vizite a vicepreşedintelui SUA în Polonia şi România, pentru a demonstra solidaritatea cu aliaţii din Europa de Est în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina, afirmă surse de la Washington.

Discuţiile de la Casa Albă se referă la posibilitatea ca vicepreşedintele Kamala Harris să viziteze trupele americane aflate în România şi eventual frontiera cu Ucraina, unde există o criză a refugiaţilor generată de invazia rusă, afirmă oficiali americani citaţi de publicaţia The Hill.

Deplasarea Kamalei Harris ar putea avea loc în următoarele zile sau săptămâni, potrivit surselor citate. Nu există discuţii despre o vizită a preşedintelui Joseph Biden, transmite Mediafax.

“O vizită prezidenţială necesită o mobilizare logistică mai mare. Vicepreşedintele are un anturaj mai redus şi, istoric, este mai agil”, a explicat un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Biroul vicepreşedintelui SUA a refuzat să facă vreun comentariu privind planurile deplasărilor. Kalama Harris este “implicată profund în interacţiunle Administraţiei SUA cu aliaţii şi partenerii”, a afirmat, în schimb, un oficial de la Casa Albă. Kamala Harris, care a fost recent în Europa, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, a discutat zilele trecute cu premierul României, Nicolae Ciucă, şi cu cel al Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut marți o convorbire telefonică cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, despre continuarea sprijinului acordat guvernului și poporului ucrainean împotriva agresiunii militare ruse.

“În cadrul dialogului, a fost analizată situația de securitate din regiune, ca urmare a agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Vicepreședintele SUA a transmis mulțumiri României pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni. Totodată, a fost remarcată importanța solidarității manifestate de aliați pe Flancul Estic al NATO, care întărește garanțiile de securitate”, a precizat Executivul.

Premierul Ciucă a transmis mulțumirile României pentru suplimentarea numărului de militari americani sosiți în țara noastră, fiind subliniată soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, care aniversează anul acesta 25 de ani de la semnare.

De asemenea, în cadrul convorbirii, a fost confirmată decizia ambelor guverne de a continua sprijinul acordat guvernului și poporului ucrainean împotriva agresiunii militare ruse. (sursa)

Articolul precedentEste pastila de iod antidotul în caz de expunere la radiații? Medic: Nu. Acesta este un mit!
Articolul următorA doua rundă de negocieri. ”Se vor crea canale de comunicare și interacțiune în vederea organizării coridoarelor umanitare.”