În trimestrul doi din 2021, valoarea exporturilor de bunuri ale UE către ţările din afara blocului comunitar a fost uşor peste nivelul din primul trimestru din 2019, iar China a depăşit Statele Unite, devenind cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene, arată datele publicat miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Valoarea importurilor UE a crescut semnificativ în trimestrul doi din 2021, în urma redresării economiei, astfel încât excedentul comercial al UE a scăzut de la 46 la 29 miliarde de euro.

Între primul trimestru din 2019 şi trimestrul doi din 2021, procentul importurilor din China a crescut cu patru puncte procentuale (pp). Procentul importurilor din Elveţia a înregistrat o creştere de 0,7 pp, în timp ce importurile din Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite au scăzut cu 3,4 pp, 1,1 pp, şi, respectiv, 1 pp. Aceste scăderi au fost cauzate de pandemie şi, în cazul Marii Britanii, şi de Brexit, potrivit Agerpres.

Între primul trimestru din 2019 şi trimestrul doi din 2021, procentul Chinei în exporturile UE de bunuri a urcat cu 1,5 pp, iar al Marii Britanii a scăzut cu 3,2 pp. Procentul Elveţiei, Rusiei şi Statelor Unite au urcat toate cu mai puţin de 0,6 pp. (sursa)

Articolul precedentCât de proști îi crede pe-ne-le-ul pe peneliști?
Articolul următorPatriarhul Daniel, optimism rezervat la începerea noului an şcolar: “Pandemia actuală a afectat în mod direct educaţia copiilor şi a tinerilor”