De când a început războiul, interesul românilor pentru achiziţia de case a scăzut dramatic. Pentru ca nu mai pot fi aduse anumite materiale de construcţii din Ucraina, ele sunt aduse din Turcia unde cererea a crescut, iar preţurile au urcat foarte mult.

Constructorii se plâng că în ultimele două săptămâni fierul s-a scumpit cu 50%, iar betonul, cărămida şi alte materiale de construcţii cu aproximativ 10%.

Sectorul construcţiilor a fost grav afectat în ultimii doi ani din cauza pandemiei, iar acum din cauza războiului.

Reprezentanţii imobiliari spun că se aşteaptă la noi valuri de scumpiri.

Furnizorii de materiale de construcţii cu care lucrează constructorii din România s-au orientat către alte ţări. Spre exemplu, fierul era adus de pe piaţa din Ucraina, iar acum este adus din Turcia şi Bulgaria.

Cererea a crescut în aceste ţări, prin urmare preţurile au crescut. În doar două săptămâni, fierul a înregistrat o scumpire cu 50%, la fel şi alte materiale de construcţie, precum betonul, polistirenul sau cărămida care s-au scumpit cu aproximativ 10%.

Costul unei construcţii a crescut cu 15%, iar asta se va reflecta în preţurile locuinţelor.

Specialiştii estimează o creştere a preţurilor cu 20% în perioada următoare. 

Cererea pentru locuinţe a scăzut cu 70% la anumiţi dezvoltatori imobiliari, asta pentru că românii se gândesc de două ori înainte să îşi achiziţioneze o locuinţă, de teama că războiul din Ucraina va depăşi graniţele ţării vecine. (sursa)

Articolul precedentRURAL INVEST 2022: Prin FGCR, fermierii primesc finanțare pentru achiziția de terenuri, capital de lucru sau dotarea exploatațiilor
Articolul următorContinuă scumpirea motorinei!