Uniunea Europeană a lansat legea care prevede ca toate dispozitivele electronice vândute pe piața unică să utilizeze un singur gen de încărcător, de tip USB-C, astfel că producătorii vor avea la dispoziție doi ani pentru implementarea directivei, care va deveni obligatorie la finele lui 2024, relatează agenția EFE.

Scopul noii legislații comunitare este de „a face viața mai ușoară consumatorilor”, dar și de a reduce deșeurile tehnologice generate în UE, începând cu telefoanele mobile, tablete, cărți electronice, camere digitale, console video și căști, arată Agerpres.

Actualul sistem, în care își împărțeau terenul USB 2.0 Micro B, USB-C și Lightning (exclusiv al Apple), datorită unui acord voluntar din 2009, contribuia la generarea a până la 11.000 tone pe an de reziduuri electronice, conform estimărilor Comisiei Europene

Noul act normativ își propune să reducă această cifră, permițând consumatorilor să cumpere noi dispozitive electronice fără a fi nevoiți să achiziționeze și un încărcător în plus (cetățenii vor economisi până la 250 milioane euro anual) și egalizează și viteza pentru dispozitivele care permit încărcare rapidă, fără a avea importanță ce încărcător se folosește.

La început, laptopurile nu vor fi incluse în prevederile noilor normative, dar vor trebui să le respecte în termen de cel mult trei ani și jumătate de la intrarea în vigoare a directivei, adică de la mijlocul lui 2028. (profit.ro)

Articolul precedentPolițiștii anunță operațiunea „Foc de Artificii”. Sunt peste 150 de percheziții la nivel național, inclusiv în Bihor!
Articolul următorSuprataxarea profitului obținut de companiile de petrol și gaze