Dieta ketogenică a devenit din ce în ce mai cunoscută în ultimii ani, datorită potențialului său de a ajuta la pierderea în greutate, îmbunătățirea performanței sportive și sprijinirea sănătății mintale.  

Iată câteva lucruri puțin știute despre acest regim alimentar.

Ce este dieta ketogenică

Dieta ketogenică este un plan alimentar bogat în grăsimi, moderat în proteine și sărac în carbohidrați, care încurajează organismul să intre într-o stare metabolică numită cetoză. În cetoză, organismul își schimbă principala sursă de energie de la carbohidrați la grăsimi, care sunt transformate în cetone în ficat. Aceste cetone sunt apoi utilizate ca sursă de energie pentru creier și mușchi, conform Healthline.com.

Principiile dietei ketogenică

Dieta ketogenică se bazează pe următoarele principii cheie:

► Consumul redus de carbohidrați

În dieta ketogenică, aportul de carbohidrați este limitat la aproximativ 20-50 de grame pe zi, în funcție de nevoile fiecărei persoane în parte. Aceasta reprezintă o reducere semnificativă față de recomandările obișnuite de 225-325 de grame pe zi pentru un adult sănătos.

Consumul ridicat de grăsimi sănătoase

Aproximativ 70-80% din caloriile zilnice în dieta ketogenică provin din grăsimi, care sunt utilizate ca sursă principală de energie în locul carbohidraților. Sursele de grăsimi sănătoase sunt uleiul de măsline, uleiul de cocos, nucile, semințele, avocado și grăsimile animale.

►Consumul moderat de proteine

Dieta ketogenică promovează un aport moderat de proteine, care reprezintă aproximativ 20-25% din caloriile zilnice. Sursele de proteine includ carne, pește, ouă, lactate și alternativele vegetariene, precum tofu și tempeh.

► Cetoza

Scopul dietei ketogenică este să mențină organismul într-o stare de cetoză, în care arderea grăsimilor pentru energie devine prioritatea principală. Acest lucru poate duce la pierderea în greutate, dar și la multe alte beneficii pentru sănătate, scrie National Library of Medicine – ncbi.gov

► Meniu zilnic dieta ketogenică

Pentru cei interesați de această dietă, vă prezentăm un meniu pe care l-ați putea încerca, pentru o zi:

• Mic dejun: Omletă cu spanac, ciuperci și brânză, servită cu avocado feliat;
• Gustare: Nuci și semințe amestecate sau un iaurt gras nesărat;
• Prânz: Salată Cobb cu piept de pui, bacon, ou fiert, avocado, roșii și brânză albastră, cu dressing pe bază de ulei de măsline;
• Gustare: Batoane de brânză și castravete feliat;
• Cină: Somon la grătar cu legume coapte în unt și ierburi aromatice;
• Desert: Mousse de ciocolată keto (realizată din ciocolată neagră, avocado și îndulcitor keto-friendly).

Riscurile dietei Ketogenice

Ca în cazul fiecărui regim alimentar, și dieta ketogrnică are câteva riscuri pentru cei care doresc să îl țină. De aceea, de fiecare dată este nevoie de sfatul unui medic nutriționist. Acesta este cel mai în măsură să ne spună dacă este în regulă să ținem anumite diete. Iată care sunt riscurile dietei ketogenice, potrivit Uchicagomedicine.org. 

► Deficit de nutrienți

Dieta ketogenică implică un consum redus de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, care sunt surse importante de vitamine, minerale și fibre. Aceasta poate duce la deficiențe nutriționale și la un aport insuficient de fibre, cu posibile efecte negative asupra sănătății.

► Probleme gastrointestinale

Aportul redus de fibre în dieta ketogenică poate provoca constipație sau alte probleme digestive.

► Creșterea nivelului de colesterol

Deși unele studii arată că dieta ketogenică poate îmbunătăți profilul lipidic, în unele cazuri, poate duce la creșterea nivelului de colesterol LDL (colesterolul “rău”), ceea ce poate crește riscul de boli cardiovasculare.

► Cetoacidoza

În cazuri rare, dieta ketogenică poate provoca cetoacidoza, o afecțiune potențial periculoasă în care organismul produce cantități excesive de cetone, ceea ce duce la un pH sanguin foarte acid.

► Hipoglicemia

Dieta ketogenică poate determina scăderea nivelului de zahăr din sânge la unele persoane, ceea ce poate provoca simptome precum slăbiciune, amețeli și confuzie.

► Osteoporoza

Unele cercetări sugerează că dietele bogate în proteine și sărace în carbohidrați, cum este dieta ketogenică, pot avea un impact negativ asupra sănătății oaselor, ducând în timp la osteoporoză.

► Probleme renale

Dieta ketogenică, bogată în proteine, poate crește riscul de formare a pietrelor la rinichi și poate agrava afecțiuni renale existente.

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentSenatorul bihorean Florian Bodog reprezintă România la Conferința globală a parlamentarilor pentru populație și dezvoltare
Articolul următorOFICIAL Marcel Ciolacu a propus coaliției supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui