Purtatul șosetelor în timpul nopții a iscat multiple discuții în lumea medicală. Există atât explicații fiziologice, cât și psihologice. Unele studii arată de ce este bine să purtăm șosete atunci când dormim, iar altele susțin că acest obicei ne dezvăluie de fapt personalitatea.

Un studiu recent arată că vom avea un somn mai profund și se vom trezi mai odihniți dacă purtăm șosete noaptea. Totul ține de circulația sângelui.
„Nimănui nu-i plac picioarele reci, nu? Este o senzație neplăcută care vă poate trezi pe timpul nopții. Dar există și un motiv fiziologic pentru a purta șosete în timpul somnului. Este un proces numit vasodilatație distală.

Corpul lucrează în mod natural pentru a scădea temperatura noaptea. Totul pentru un somn odihnitor. Acest lucru se întâmplă ca parte a ritmului circadian, un ceas intern de 24 de ore care gestionează ciclul somn-veghe. Dar dacă picioarele sunt prea reci, temperatura corpului poate de fapt să crească, deoarece creierul va trimite un flux mai mare de sânge pentru a încălzi extremitățile. Acest efort afectează somnul“, spune medicul Michelle Drerup, potrivit doctorulzilei.ro.

Ne dezvăluie personalitatea

Sunt și studii care arată că purtatul șosetelor noaptea spune multe despre personalitatea noastră. Persoanele care simt nevoia să doarmă cu şosetele în picioare caută, de obicei, să fie protejate. Sunt sensibile și le face plăcere să își împartă spaţiul tău personal.

Persoanele care nu suportă să poarte șosete noaptea sunt independente, pun mare preț pe spațiul personal și au tendința să fie protectoare cu oamenii din jurul lor.

Câte ore trebuie să dormim

Indiferent de obiceiurile pe care le avem în timpul nopții, somnul este crucial pentru sănătate. Prea puţine ore de somn ne pot scoate uşor din ritm şi pot duce chiar şi la anumite boli.

Un adult are nevoie de șapte-nouă ore de somn pe noapte. S-a ajuns în final la media de opt ore. Potrivit cercetărilor, somnul are patru sau cinci stadii care durează fiecare cam o oră şi jumătate. Cel mai odihnitor somn este cel din ultimul stadiu, dar dacă nu dormim suficient nu ajungem la el pentru că trebuie să ne trezim şi astfel ne vom simţi mereu obosiţi. (sursa)

Articolul precedentCe se va întâmpla cu prețul lemnului de foc, pentru iarna 2022-2023
Articolul următorPSD Oradea lansează două petiții pentru susținerea hotărârilor de Consiliul Local privind despăgubirea orădenilor impozitați ilegal de Primărie și pentru înființarea unor piețe volante în locul celor închise de administrație