Administrația preia majoritatea ideilor societății civile, dar fără a le recunoaște paternitatea.

Administrația Boc a preluat, în ultimele două decenii, 75% dintre cele 1.400 de idei și propuneri ale Consiliului Civic Local, o asociație care analizează activitatea Primăriei. „Niciodată nu a atribuit paternitatea acestor idei, dar asta nu e o problemă”, spune fondatorul Consiliului, Iosif Pop.

Oamenii se mută altundeva pentru alţi oameni. Faptul că există implicare civică, există mişcări, grupuri, oamenii se asociază şi încearcă să rezolve problemele comunităţii împreună este unul dintre atuurile oraşului”, explica economistul Marcel Ionescu-Heroiu, într-un interviu pentru „Adevărul”, de ce Clujul se află în topul oraşelor în care românii ar fi dispuşi să se mute, devansând Bucureştiul şi Timişoara (conform unui studiu realizat de Banca Mondială în urmă cu circa 6 ani).

Implicarea civică este o trăsătură a clujenilor observabilă atunci când administrația ia decizii neispirate. Bunăoară, ieri, dezbaterea organizată la Primărie, după ce un grup de clujeni s-au legat cu lanțuri de teii de pe o stradă centrală, aflată în proces de modernizare, a durat circa 6 ore.

Una dintre asociațiile care este prezentă la fiecare dezbatere publică și, mai mult, vine cu sute de propuneri către primăriei-  este Consiliul Civic local, care analizează hotărârile de Consiliului local și ale primăriei. Zilele trecute ONG-ul a împlinit 20 de ani de implicare în viața orașului.

„Receptivitatea executivului Primăriei și a Consiliului Local a fost în bună rezonanță cu propunerile cetățenilor, preluând peste 75 % din inițiativele promovate. Punerea lor în aplicare s-a dovedit însa adeseori anevoioasă și în câteva situații au fost chiar abandonată. În parcursul celor 20 de ani cei peste 112 voluntari care s-au perindat și manifestat în reuniunile lunare ale CCL confirmă nevoia unei permanente monitorizări a cheltuirii banului public în folosul clujenilor pentru că timpul a dovedit că rămâne mult loc pentru o mai bună gospodărire”, au transmis reprezentanții organizației civice clujene.

Fondatorul acestuia, Iosif Pop, a vorbit cu „Adevărul” despre clujenii altfel, despre cum poți să faci o diferență în orașul tău fără a fi implicat în politică, despre cele 1.400 de propuneri pe care le-au făcut administrației, din care 75% au fost preluate.

citiți textul complet în adevarul.ro

Articolul precedentDe la cititori. Oradea, diferența între imagine și realitate
Articolul următorAnulare zbor: Ce ai de făcut pentru a obține până la 600 de euro (VIDEO)