Perioada până la care românii își mai pot cumpăra vechime în muncă pentru a putea ieși la pensie se apropie de final, mai exact până la sfârșitul lunii august 2023.

Statul a oferit posibilitatea, în ultimii ani, ca cei care urmează să iasă la pensie într-un timp relativ scurt, dar care nu dispun de vechimea în muncă necesară, să își poată achita singuri contribuțiiile pentru a le fi garantată o pensie minimă de stat. Perioada pentru care se poate cumpăra vechime este de maxim 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare cu statul.

Vechimea mai poate fi cumpărată doar până la 31 august

Din păcate, pentru românii care nu au apucat încă să își cumpere vechimea necesară, inițiativa legislativă care propunea prelungirea acestei perioade a fost respinsă. Prin urmare, cei care nu dispun de vechimea necesară pentru a ieși la pensie vor mai putea achiziționa perioada dorită doar până la data de 31 august.

Românii care își doresc să acopere perioada în care nu au cotizat pentru sistemul public de pensii mai pot face acest lucru prin semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii.

Un an de vechime te costă … lei

Modul în care se calculează costul aferent unei luni de vechime în muncă se face în conformitate cu contribuția la pensii, 25%. Aceasta se împarte la valoarea salariului minim pe economie, care, la momentul actual, înseamnă 3.000 de lei brut. Prin urmare contribuția pentru o singură lună de vechime este de 750 de lei, iar pentru un an se ridică la 9.000 de lei.

„Pot încheia un contract de asigurare socială, conform OUG 163/2020. Perioada pentru care se poate cumpăra este de maxim 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare. Pentru un venit lunar asigurat de 3000 de lei se datorează o contribuție lunară de 750 de lei”, a declarat Mădălina Ungureanu, șef serviciu Casa Județeană de Pensii din Mehedinți.

Serviciul care le permite românilor să își poată cumpăra vechime în muncă rămâne necesar foarte multor persoane. Perioadele pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială prin asigurarea plății contribuției de către asigurat sunt cuprinse între momentul în care o persoană a împlinit 18 ani și până la data la care aceasta împlinește vârsta de pensionare. (sursa)

Articolul precedentElon Musk susține că lupta cu Marck Zuckerberg va fi transmisă în direct pe platforma de socializare X
Articolul următorUrmează noua minivacanță. Ce alte zile libere vor mai fi în acest an