Liderii reţelei care a umplut vestul ţării de gunoaie aduse din străinătate au fost reținuți. Procurorii DIICOT au audiat zeci de persoane și au reținut șapte, despre care au informații că au împrăștiat în România peste o mie de tone de deșeuri.  

Mințeau că le vor recicla, însă, în realitate, le abandonau pe domeniul public sau le incendiau.

Unul dintre indivizi este considerat de anchetatori unul dintre capii reţelei. A fost ridicat de pe aeroportul din Oradea, când se întorcea din concediu. Șapte persoane au fost reținute până acum, iar 40 audiate.


Citește și: Zeci de percheziţii în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba și Sibiu


Cum funcționa rețeaua de gunoaie importate

Iată cum funcționa rețeaua gunoaielor importate. Pe primul palier al grupului infracțional se aflau „brokerii de deșeuri”, care falsificau documentele de import în care declarau că deșeurile vor fi reciclate. Pe al doilea palier erau transportatorii români, care încărcau deșeurile în Italia și le introduceau în țară ilegal, iar pe cel de-al treilea erau societățile de recliclare, ai căror administratori aveau grijă să dispară deșeurile, nici vorbă de reciclare. Gunoaiele erau fie abandonate, fie arse.

Au intrat în acest fel în țara noastră cel puțin 57 de transporturi cu peste 1.500 de tone de gunoaie. Străinii ar fi plătit un milion de euro ca să le distrugă, în timp ce, la noi, ar fi costat doar o sută de mii. Diferența reprezenta profitul suspecților.

La una dintre adresele percheziţionate, o firmă de transport din Oradea, anchetatorii au găsit chiar în curte două TIR-uri încărcate cu aproape 50 de tone de deşeuri aduse din Italia, dar și sume mari de bani.

Reprezentant al firmei de transport: „Eu n-am urcat pe mașină, nu mă interesează ce-i colo, mașinile nu știu cu ce-s încărcate”.

Sorban Levente, primarul din Lugașu de Jos: Din punctul nostru de vedere, firma funcționa cu toate autorizațiile și avizele necesare”.

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au monitorizat firma, încă de la înființare și i-au aplicat de-a lungul celor trei ani de activitate mai multe sancțiuni.

Fostul șef al Gărzii de Mediu vorbeşte, însă de o piață internă a deșeurilor, de 1,5 miliarde de euro.

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu: Avem o legislație care permite depozitarea și importul deșeurilor reciclabile și depozitarea lor fără să fie valorificate într-un timp de trei ani. Timp de doi ani jumătate, firmele acumulează deșeuri aduse din import”.

Procurorii DIICOT spun că membrii rețelei „au pus în pericol sănătatea populației și mediul înconjurător” și îi acuză de constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă în formă calificată.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentCum a ajuns România la un deficit comercial de 4,6 mld. euro pe alimente? Comerţul a primit investiţii străine de 19 mld. euro, pe când către industria alimentară au mers de cinci ori mai puţini bani
Articolul următorTopul țărilor unde sunt plecați românii. Ce spun datele recensământului privind mobilitatea populației